Cel mai vechi mormânt al unui prinţ scit a fost descoperit în Siberia

14 01. 2018, 18:30

Arheologul Gino Gaspari a realizat una dintre cele mai importante descoperiri din cariera sa din faţa unui computer. Acesta a observat o structură circulară prin intermediul imaginilor din satelit în regiunea văii râului Uiuk din Siberia

Conform Science Daily, săpăturile iniţiale realizate de cercetătorii din cadrul Universităţii din Berna şi a celor din cadrul Academiei de Ştiinţă din Rusia au confirmat suspiciunile lui Caspari, structura este un kurgan (mormânt scit). 

În urma analizelor, specialistul a putut dovedi că mormântul denumit Arzhan 0 este similar cu un alt kurgan Arzhan 1 aflat la câtiva kilometri depărtare de cel descoperit recent. Pentru o lungă perioadă de timp, Arzhan 1 a fost considerat ca fiind primul mormânt regal scit din regiune. Mormântul are o formă circulară şi conţine obiecte funerare, inclusiv arme şi hamuri de cai. 

Structura din lemn descoperită de Caspari provine din secolul IX î.Hr., fiind anteriorul mormântului Arzhan 1 care a fost construit la sfârşitul secolului IX – începutul secolului VIII î.Hr. 

Specialiştii susţin că descoperirea unor astfel de morminte în regiune este extrem de dificilă din cauza terenului îngheţat şi a zonei izolate în care se află. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Marijuana, narcoticul preferat al samanilor stravechi
 
Samanii siberieni isi vor alege liderul pe web
 
Imagini din satelit arată un lucru îngrijorător: în Siberia există pungi de gaz care stau să EXPLODEZE
 
Exploratorii ruşi au făcut ”descoperirea anului” într-o mlaştină din Siberia