Home » Știință » Cercetătorii din Siberia au creat cristale neobişnuite. Cum ajung acestea să ţopăie

Cercetătorii din Siberia au creat cristale neobişnuite. Cum ajung acestea să ţopăie

Cercetătorii din Siberia au creat cristale neobişnuite. Cum ajung acestea să ţopăie
Publicat: 27.03.2016
Cercetătorii ruşi de la Centrul Internaţional Tomograf al Filialei din Siberia a Academiei de Ştiinţe din Rusia au creat în laborator nişte cristale mai puţin obişnuite.

Acestea îşi schimbă culoarea în funcţie de influenţa asupra lor a diverşilor factori şi sunt în stare să se mişte.

Schimbarea culorii este o reacţie la iluminat a materialului din care sunt realizate cristalele, dar şi la schimbarea temperaturii. Curios este şi faptul că ele mai pot să „ţopăie precum o minge”.

Cristalele ‘ţopăie’ din cauza eliminării oxigenului aflat în interiorul lor. Aceste crislate mişcătoare, cum au fost ele botezate de cercetătorii siberieni, se pot mişca timp de două-trei luni.

Cristalele se descompun treptat prin eliminarea oxigenului acumulat în interiorul lor.

În cazul în care cristalele sunt puse în frigider acestea îşi pierd capacitatea de a se mişca.

Noul material folosit pentru crearea acestor cristale este util pentru crearea senzorilor ce reacţionează la iluminat, precum şi în formarea indicatorilor ce funcţionează la temperaturi scăzute, de exemplu în spaţiul cosmic şi în Antarctica.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase