Petru I al Portugaliei, regele ce şi-a dezgropat soţia în ziua încoronării şi şi-a obligat vasalii să îi sărute mâna

07 04. 2018, 00:05

Ines era fiica lui Petru Fernandes de Castro, fiul ilegitim al regelui Sancho al IV-lea al Castiliei. Conform The Vintage News, Ines a plecat în Portugalia, în 1340, alături de verişoara sa Constanza, care s-a căsătorit la scurt timp cu Petru, fiul cel mare al regelui Alfonso al IV-lea.

Tânărul Petru nu o iubea pe Constanza şi, chiar dacă era căsătorit cu ea, s-a îndrăgostit de o altă femeie, Ines de Castro. Ines era o femeie tânără şi elegantă. Petru s-a îndrăgostit profund de Ines, însă tatăl său, regele Alfonso al IV-lea, s-a opus relaţiei şi în cele din urmă Ines a fost înlăturată de la curtea regelui şi trimisă să trăiască în exil, în castelul din Albuquerque. Ines a rămas în exil până în 1345, când Constanza a murit în timp ce năştea. 

În cele din urmă, Petru se putea căsători cu iubirea vieţii lui. Regele i-a prezentat bărbatului mai multe prinţese, însă Petru nu a acceptat-o pe niciuna. Ines s-a reîntors la curte şi alături de iubitul său Petru, care i-a devenit soţ, au conceput patru copii: Alfonso, Beatriz, Joao şi Dinis. Regele Alfonso se temea că mariajul dintre cei doi ar fi putut ameninţa relaţia dintre Portugalia şi Castillia. Trei dintre sfătuitori l-au convins pe rege să o ucidă pe Ines pentru e preveni un viitor război. 

Pe 7 ianuarie 1355, când Petru era plecat, Alfonso a trimis trei oameni pentru a o ucide pe Ines. Aceştia au omorât-o pe femeie în faţa unuia dintre copiii săi. Atunci când Petru s-a întors şi a aflat că tatăl său a fost în spatele morţii lui Ines a fost atât de furios încât a declarat război împotriva regelui, trimiţând astfel Portugalia într-un război civil. 

Regele Alfonso a murit în 1357, iar Petru a fost succesorul la tronul Portugaliei. Primul său ordin a fost ca ucigaşii iubitei sale să fie găsiţi şi ucişi. Apoi a dezgropat-o pe Ines şi a pus-o pe tron, apoi i-a forţat pe nobili, clerici şi ţărani să îngenucheze şi să sărute mâna reginei lor decedate. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Expoziţie unică la Lisabona, Portugalia: „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”
 
7 dintre cele mai bizare fapte istorice. Cum a renunţat ”femeia fatală” la planul de a-l asasina pe Fidel Castro
 
Cine vine la funeraliile Regelui Mihai I. O parte dintre regi au ajuns deja la Bucureşti. Lista participanţilor de seamă
 
În urmă cu 520 ani, navigatorul Vasco da Gama deschidea drumul spre Asia