Singurele mânuşi de box romane au fost descoperite în Marea Britanie

27 02. 2018, 18:00

History notează că o astfel de descoperire este extrem de rară. Mânuşile sunt făcute din piele, un material ce în mod obişnuit s-ar fi degradat până în prezent. Însă, în acest caz, artefactul a supravieţuit pentru că a fost îngropat într-un mediu lipsit de oxigen. 

Cercetătorii au descoperit mânuşile de box îngropate sub o podea de beton din Vindolanda, un fort roman străvechi din Northumberland, Marea Britanie. Romanii au construit podeaua în 120 d.Hr. în aceeaşi perioadă în care a fost construit şi Zidul lui Hadrian. Cercetătorii din Vindolanda consideră că acestea sunt singurele mânuşi de box din Imperiul Roman ce au supravieţuit până în prezent. 

Credit: The Vindolanda Trust

David Potter, profesor şi istoric din cadrul Universităţii din Michigan, susţine că boxul este un sport ce era practicat şi în urmă cu cel puţin 3.000 de ani, fiind practicat chiar şi în cadrul Olimpiadelor din Grecia Antică. ”În acele vremuri, nu exista o categorie de greutate sau limită de timp. Luptau până când una dintre persoane era incapabilă să mai continue,” a declarat Potter. 

Atât femeile, cât şi bărbaţii, puteau învăţa să boxeze, iar premiile erau sustanţiale. Boxul era popular în estul Imperiului Roman, în zone precum Grecia, Turcia, Egipt, Palestina şi Siria. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

O expoziţie a culturii preistorice Cucuteni de pe teritoriul României va fi prezentă la Roma
 
Ce amenzi uriaşe au intrat în vigoare pentru punerea în pericol a fântânilor din Roma
 
Pare MACABRU! O biserică din Roma este decorată cu mii de schelete umane. ”Ce suntem acum, aşa vei fi şi tu” – VIDEO
 
Cum arăta cu adevărat Roma antică? Puteţi vedea singuri într-o uimitoare reconstrucţie 3D, care te ”plimbă” pe străzile oraşului antic – FOTO+VIDEO