Spiritualistul de la începutul secolului XX care edita fotografii cu fantome. Chiar şi demascat, oamenii au continuat să creadă în autenticitatea imaginilor – GALERIE FOTO

29 12. 2018, 09:00

Şi-a început cariera în 1905 şi a creat organizaţia Crewe Circle, care în scurt timp a devenit populară, relatează The Vintage News.

Nu a durat însă mult până când spiritualiştii şi investigatorii în activităţi paranormale să înceapă să spună despre fotografiile lui Hope că sunt false. Totuşi, din 1906, a intrat sub protecţia lui William Crookes, care a primit o fotografie a spiritului soţiei sale. Crookes era un spiritualist convins şi un savant respectat, astfel că nu mulţi puteau spune ceva împotriva cuvântului său.

William Hope. Credit: Wikipedia

Când a văzut fotografia cu doamna Crookes, fizicianul Oliver Lodge a susţinut că Hope foloseşte dublă expunere şi că imaginea a fost copiată de la o fotografie de la o aniversare a nunţii.

Crookes a fost convins că fotografia era autentică, dar dubiile au rămas. Hope şi-a continuat însă afacerea.

În 1920, Hope a fost prins în capcană şi dat în vileag de Edward Bush care a folosit numele fals de ”Wood”, trimiţând lui Hope o scrisoare cu o fotografie cu o persoană în viaţă (spiritualistul credea că este o persoană decedată). Acesta a produs o fotografie cu spiritul care arăta exact ca persoana din fotografia primită de la Bush, iar pe aceasta era scrisă „dragul meu prieten, Wood”. Astfel, mulţi au fost convinşi că fotografiile lui Hope erau contrafăcute.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Iar pentru cei care încă susţineau că fotografiile sunt autentice, investigatorii au dorit să le demonstreze contrariul. În 1922, Society for Physical Research şi investigatorul în paranormal Harry Price, alături de alţi indivizi, au scos la iveală frauda lui Hope.

Price a întins o capcană prin marcarea plăcilor fotografice (precursorul filmului fotografic) şi oferirea câtorva inscripţionate cu logo-ul Imperial Dry Plate Co. Ltd. în ideea că logo-ul va fi transferat la orice imagine creată cu ele.

Hope a realizat câteva fotografii cu spirite dar niciuna nu conţinea logo-ul, ceea ce însemna că a folosit materiale pregătite dinainte cu imagini false. Price a precizat că Hope a fost găsit vinovat de fraudă şi că niciuna dintre fotografiile sale nu erau autentice.

În acest timp, multe fraude de acest fel au fost expuse public de către alţi spiritualişti şi investigatori în activităţi paranormale.

Chiar dacă Hope a fost demascat de Price şi de alte câteva ori după aceea, acesta a rămas o figură importantă în cercurile spiritualiste şi a continuat să realizeze fotografii cu spirite.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

PARANORMAL! 22 de fotografii controversate cu fantome

10 fenomene care nu au putut fi explicate pana in prezent

Top 10 fotografii paranormale

Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene? Tot ce trebuie să ştii despre sărbătoarea Sânzienelor