Descoperire uriaşă a arheologilor: rămăşiţele pământeşti ale exploratorului care a descoperit Australia

26 01. 2019, 19:00

Vineri, arheologii au anunţat că au descoperit într-un cimitir uriaş situat lângă gara Euston o plăcuţă din plumb care fusese aşezată pe sicriul căpitanului din marina regală Matthew Flinders.

Matthew Flinders, autor al volumului „A Voyage to Terra Australis”, în care descrie rezultatele expediţiei sale în Australia, între anii 1802 – 1803, ce dovedeau că aceasta este un continent, a fost înmormântat pe 23 iulie 1814.

„Flinders a pus Australia pe hartă prin tenacitatea şi experienţa sa ca marinar şi explorator”, a afirmat Helen Wass, coordonator al echipei de arheologi. Autorităţile britanice vor să construiască în zonă o cale ferată pentru trenuri de mare viteză.

Speculaţiile privind mormântul lui Flinders există de foarte mult timp, însă arheologii nu erau siguri că îi vor găsi rămăşiţele pământeşti, având în vedere dimensiunile mari ale cimitirului, care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea.

Mulţi australieni de origine europeană îl consideră un erou pe Matthew Flinders, numeroase străzi, gări, pieţe, oraşe de pe continent purtând numele lui.