O nouă teorie arată că grăsimea este cea care a dus la evoluţia omului

09 02. 2019, 09:18

Lucrarea arată că primii strămoşi ai omului consumau măduva din oasele animalelor ucise de alţi prădători. Ideea pune la îndoială teoria acceptată de mulţi antropologi, conform căreia consumul de carne a reprezentat un factor important în apariţia primelor etape ale dezvoltării omului, scrie Phys

„Strămoşii noştri au început iniţial să consume grăsime, acum 4 milioane de ani, fapt ce ar explica de ce o considerăm necesară şi în prezent”, afirmă Jessica Thompson, antropolog şi principalul autor al studiului din cadrul Universităţii Yale, Marea Britanie 

„Rezerva de grăsime din oasele lungi ale carcaselor de animale reprezenta un aport uriaş de calorii în acea perioadă. Acest lucru ar fi putut oferi populaţiilor străvechi avantajul necesar pentru evoluţie”, a mai explicat ea. 

Thompson susţine că nutrienţii oferiţi de carne şi grăsime sunt semnificativi diferiţi, precum şi tehnicile necesare pentru a-i obţine. Consumul de carne este asociat cu realizarea uneltelor ascuţite sau a celor din piatră, în timp ce obţinerea măduvei necesita doar zdrobirea osului cu o piatră. Autorii studiului mai adaugă că nevoia de a zdrobi oase cu pietre a dus la crearea unor unelte mult mai sofisticate, dar şi la vânarea animalelor mai mari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Jumătate om, jumătate maimuţă. Trăsăturile descoperite în creierul unui strămoş misterios al omului
 
Dinţi fosilizaţi vechi de 450 mii de ani dezvăluie existenţa unei perioade complexe de evoluţie a omului
 
Aceasta poate fi descoperirea deceniului: o fosilă de om datează de acum 300.000 de ani, cu 100.000 de ani mai mult decât se ştia anterior
 
Noi informaţii importante despre istoria evoluţiei omului. Când am început să mergem pe două picioare şi când ”ne-am dat jos din copaci”?