Cel mai nepotrivit loc în care poţi să descoperi o bombă: pe un vulcan

01 05. 2020, 16:00

În anul 1977, un căţărător a făcut o descoperire mai mult decât neobişnuită: două bombe neexplodate pe versantul vulcanului Mauna Loa. Aparent, cele două bombe făceau parte dintr-un efort de a redirecţiona lava care a avut loc în anul 1935, notează Live Science.

În mod surpinzător, ideea de a folosi explozibili pentru a modifica cursul lavei a fost încercată de către specilişti şi autorităţi în două ocazii, în 1935 şi în 1942. Conform experţilor în explozibili, bombele descoperite de către căţărător erau nişte dispozitive explozibile mici, care aveau rolul de a declanşa explozia unui set de bombe care însuma 161 kilograme de TNT.

Această idee inedită a fost propusă de către Thomas A. Jaggar, fondatorul Observatorului Vulcanilor din Hawaii (HVO), după ce în timpul erupţiei din 1935 pe partea nordică a vulcanului se formase un lac de lavă. Atunci când lava s-a mişcat aceasta ameninţa oraşul Hilo, dar, în cele din urmă, lava s-a îndreptat către un râu din apropiere, ceea ce a întrerupt alimentarea cu apă a oraşului. 

Bombele au fost aruncate în data de 27 decembrie 1935, dar nu au reuşit să activeze o nouă erupţie controlată. Raportele din acea perioadă arată că bombele nu au dus la o nouă erupţie vulcanică, dar că în data de 2 ianuarie curgerea lavei spre râu s-a oprit. Jaggar a explicat publicului că aruncarea bombelor a dus la oprirea erupţiei, dar, conform oamenilor de ştiinţă moderni, el a fost doar norocos.

Citeşte şi:

Mauna Loa a redevenit cel mai mare vulcan din lume

Oamenii de ştiinţă au identificat o metodă mai eficientă pentru a prezice producerea unei erupţii vulcanice

De ce a erupt vulcanul din Noua Zeelandă fără avertisment?

Creierul uneia dintre victimele erupţiei vulcanului Vezuviu a fost transformat în sticlă