Home » Știință » De ce a erupt vulcanul din Noua Zeelandă fără avertisment?

De ce a erupt vulcanul din Noua Zeelandă fără avertisment?

De ce a erupt vulcanul din Noua Zeelandă fără avertisment?
Publicat: 11.12.2019
Vulcanul din Insula Albă a erupt în data de 9 decembrie 2019.

Erupţia vulcanului de pe Whakaari/ Insula Albă a dus la moartea a cinci persoane, rănirea a cel puţin 30 şi chiar la câteva persoane dispărute. Această insulă reprezintă o atacţie turistică importantă a Noii Zeelande şi, de aceea, în rândul publicului şi al autorităţilor apare întrebarea legată de faptul că erupţia a avut loc fără semne care să indice un astfel de eveniment.

Geologii explică faptul că vulcanul de pe Insula Albă este unul dintre cei câţiva vulcani de pe teritoriul Noii Zeelande care pot erupe fără avertismente, notează Science Alert. În cazul acestor vulcani, magma duce la încălzirea moleculelor de apă din porii rocilor. Această apă se află într-o stare de supraîncălzire, aproximativ 250 de grade Celsius la presiuni extrem de mari, în comparaţie cu 100 de grade la presiune normală, ceea ce face ca echilibrul acesteia să fie extrem de fragil. Orice stimul exterior: gaze din interiorul Pământului, schimbarea presiunii exercitată de materialele din jur face ca apa să îşi mărească volumul de 1.700 ori la viteze supersonice.

Energia acestei expansiuni a volumului apei este îndeajuns de mare pentru a disloca rocile solide din jur, ducând la formarea unor cratere vulcanice. În cazul vulcanului de pe Insula Albă, erupţia a dat naştere unei coloane cu o înălţime de 3 kilometri.

Pornind de la studiile despre acest tip de erupţii, oamenii de ştiinţă sunt de părere că vor mai urma o serie de erupţii mai mici, care au rolul de a readuce echilibrul în sistemul geologic al insulei.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase