Goții erau la fel de pricepuți la prelucrarea metalelor ca și romanii

25 08. 2020, 14:00

Arheologii au concluzionat faptul că metalurgia goților de pe teritoriul Poloniei era la același nivel cu cea din Imperiul Roman.

Un studiu recent asupra bijuteriilor și a altor artefacte fabricate de goții care au trăit pe teritoriul Poloniei a concluzionat că artefactele din metal produse de către aceștia aveau o calitate atât de înaltă, încât era comparabilă cu obiectele romane din acea perioadă. Magdalena Natuniewicz-Sekuła de la Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Poloneze de Științe din Varșovia a studiat un grup peste 3.500 de astfel de artefacte, care datează din secolele I-IV ale erei noastre, notează The History Blog.

Analiza unora dintre aceste bunuri funerare a arătat că argintul avea o puritate foarte mare, depășind standardele moderne pentru bijuterii. Ornamentele din argint conțin astăzi 92,5% argint, piesele de la Weklice examinate de Natuniewicz-Sekuła au un conținut mai ridicat de argint, ajungând la 97,0-99,0%. Obiectele de aur analizate au o puritate asemănătoare, explică arheologii.

Tehnici metalurgice avansate

Argintul pur și aurul sunt foarte maleabile și greu de modelat, motiv pentru care este necesară adăugarea altor metale pentru a realiza aliaje din care să se poată realiza modele complexe. Pentru obiectele de la Weklice au fost folosite tehnici dificile specializate. În prezent, aliaje de o puritate atât de ridicată nu ar fi folosite pentru a crea obiecte cu aceste tehnici, nu pentru că este imposibil, ci pentru că implică un proces complex și care consumă timp și nerentabil din punct de vedere economic.

Nu s-au găsit niciodată seturi complete ale echipamentelor necesare pentru rafinarea metalelor utilizate, ceea ce i-a făcut pe arheologii să speculeze că metalul a fost aduse în zonă din Imperiul Roman, în ciuda unei interdicții stricte. O altă speculație explică prezența acestui metal cu o puritate ridicată prin topirea monedelor și a altor obiecte provenite din lumea romană.

Argintul monedelor avea o puritate mai mică, în medie în jur de 80,0-85,0%, așa că, dacă aceasta era sursa lor, meșterii goți trebuiau să fie experți în ceea ce privește rafinarea metalelor prețioase.

Citește și:

Un miniexcavator a scos la lumină o comoară de monede romane rare

Un englez a gasit 52.000 de monede antice romane

Cine au fost goţii şi vandalii? FOTO+VIDEO

Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale