Un artefact creștin unic, vechi de 1.400 de ani, descoperit într-un vechi fort roman

07 09. 2020, 17:30

Arheologii au descoperit fragmentele unei cupe creștine (sau potir), gravate cu simboluri ale iconografiei creștine timpurii. Artefactele au fost găsite în situl arheologic din Vindolanda, un vechi fort militar roman și așezare pe Zidul lui Hadrian din Northumberland, nordul Angliei.

GALERIE FOTO

Circa 14 fragmente din vasul antic au fost găsite ascunse în rămășițele unei biserici creștine din secolul al VI-lea, în interiorul fostului fort roman din Vindolanda.

„Este o descoperire cu adevărat interesantă dintr-o perioadă puțin înțeleasă din istoria Marii Britanii”, a spus dr. David Petts, cercetător în cadrul Departamentului de Arheologie de la Universitatea Durham.

„Legăturile sale aparente cu biserica creștină timpurie sunt incredibil de importante și acest vas curios este unic într-un context britanic”, a adăugat cercetătorul, potrivit Sci-News.

El se declară convins că cercetările viitoare ale acestor fragmente vor oferi informații importante despre răspândirea creștinismului timpuriu la începutul perioadei medievale.

Simboluri de la începutul creștinismului

Fiecare fragment din potirul antic este acoperit cu simboluri gravate fin, reprezentând diferite forme din iconografia creștină a epocii.

Semnele creștine par să fi fost adăugate, atât la exterior, cât și la interiorul cupei, de aceeași mână sau artist. Deși acum sunt dificil de văzut cu ochiul liber, cu ajutorul fotografiei de specialitate, simbolurile au fost atent înregistrate și s-a început cercetarea lor, în sepranța că le vor fi deslușite semnificațiile.

Gravurile includ unele simboluri foarte cunoscute din perioada de început a bisericii creștine, inclusiv corăbii, cruci, chi-rho (semnul XP, monograma lui Iisus Hristos), pești, o balenă, un episcop fericit, îngeri, membri ai unei congregații, litere în latină, greacă și un potențial ogam (cea mai veche scriere celtică cunoscută).

„Suntem obișnuiți cu primele și impresionantele rămășițe romane de la Vindolanda, ce includ artefacte precum tăblițe cu cerneală, mănuși de box, cizme și pantofi, dar un obiect precum potirul care să supraviețuiască în peisajul post-roman este la fel important”, a declarat dr. Andrew Birley, director de săpături și CEO al Vindolanda Trust.

„Descoperirea ne ajută să apreciem modul în care așezarea Vindolanda și comunitatea sa au supraviețuit după căderea Romei și totuși a rămas conectată la un succesor spiritual sub forma creștinismului, care în multe privințe a fost la fel de vast și transformator ca ceea ce s-a întâmplat înainte de el”, a adăugat arheologul.

Vă recomandăm să citiți și:

Ruinele unei bazilici de la începutul creştinismului, transformate în muzeu subacvatic

De ce Iisus a fost trădat de Iuda? Enigmele din spatele uneia dintre cele mai reprezentative întâmplări care au dus la formarea creştinismului

Iisus nu a predicat propria sa doctrină, ci a revitalizat un cult ebraic. Codexurile şi tabletele din plumb care pot rescrie istoria creştinismului

Cercetătorii români vor să creeze un nou soi de roşii româneşti cu gust ca „pe vremea bunicii”