Fețe umane și stâlpi cu forme falice, descoperite la un sit arheologic vechi de 11.000 de ani din Turcia

30 10. 2021, 15:00

This browser does not support the video element.

Arheologii din Turcia au descoperit dovezi că un sit preistoric vechi de 11.000 de ani a fost folosit pentru o paradă ceremonială prin construirea unor fețe umane și stâlpi cu forme falice.

Numit Karahantepe, situl se găsește în sudul Turciei, și conține o serie de construcții care datează chiar dinainte de inventarea scrierii. Printre rămășițele acestor construcții, arheologii au descoperit gravuri cu fețe umane, șerpi și o vulpe, precum și numeroși stâlpi cu forme interesante.

Spre exemplu, arheologii au descoperit 11 stâlpi în apropiere de gravura unui cap uman. „Toți stâlpii sunt ridicați și structurați ca un falus”, a explicat Necmi Karul, profesor de arheologie preistorică la Universitatea din Istanbul. Studiul cercetătorilor a fost publicat în jurnalul Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi.

Dovezile sugerează că oamenii au folosit complexul pentru „un proces ceremonial”

În articolul publicat în jurnal, Karul nu a dorit să speculeze motivul pentru care au fost construiți stâlpii falici și capetele umane sau ce însemnătate ar putea avea.

Credit foto: Esber Ayaydin/Anadolu/Hepta

Oamenii antici ar fi organizat aici o paradă ceremonială. Dovezile actuale sugerează că oamenii au folosit complexul pentru „un proces ceremonial”. Mai multe excavări și analize vor trebui să fie efectuate pentru ca arheologii să stabilească în mod clar motivul organizării acestei ceremonii.

În loc să fie abandonate, construcțiile au fost umplute cu pământ, cel mai probabil în timpul unei ceremonii pentru o dezafectare a sitului, potrivit Live Science.

Situl Karahantepe a fost descoperit în 1997

Situl datează dintr-o perioadă similară cu Gobekli Tepe, un alt sit arheologic care conține construcții și gravuri imense cu capete animale și umane. Gobekli Tepe este, de asemenea, situat în sudul Turciei, iar arheologii încearcă să afle dacă există vreo legătură între cele două situri.

Deși Karahantepe a fost descoperit în 1997, excavările au început abia în 2019. Între timp, cercetătorii au finalizat numeroase cercetări arheologice la fața locului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un vas cu o față umană, din Neolitic, descoperit în Polonia

Idolul din Shigir, o sculptură stranie decorată cu fețe umane, este mult mai vechi decât au crezut cercetătorii

Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor

Urmele inconfundabile ale violenței, descoperite pe rămășițele umane din deșertul Atacama