Home » Istorie » Un vas cu o față umană, din Neolitic, descoperit în Polonia

Un vas cu o față umană, din Neolitic, descoperit în Polonia

Un vas cu o față umană, din Neolitic, descoperit în Polonia
Arheologii explică faptul că au descoperit rămășițele unui vas care prezintă o față umană. / Credit foto: Profimedia
Publicat: 06.09.2020

Arheologii explică faptul că au descoperit rămășițele unui vas care prezintă o față umană.

GALERIE FOTO

Rămășițele unui vas ceramic cu față umană și coarne au fost descoperite într-un sit neolitic din satul Biskupice de lângă Wieliczka, sudul Poloniei. A fost dezgropat în interiorul unei locuințe dintr-o așezare a culturii ceramicii liniare care datează de acum 7.000 de ani, notează The History Blog.

Popoarele din cultura ceramicii liniare au apărut în zona Dunării și au urmat cursul râului Vistula în ceea ce este astăzi Polonia. Au fost unii dintre primii fermieri de pe teritoriul polonez. Arheologii au știut că există o așezare neolitică în Biskupice de câteva decenii, dar săpăturile au început recent și asta din cauza unor construcții care urmează să fie ridicate în zonă. Excavația s-a extins și a dezvăluit ruinele unor case lungi dreptunghiulare care sunt caracteristice așezărilor din cultura ceramicii liniare din Neolitic.

O varietate de artefacte

Arheologii au găsit o serie de gropi alungite pe ambele părți ale uneia dintre casele lungi. În interiorul acestora se aflau bucăți de ceramică și rămășițe de silex, inclusiv o secțiune a unui castron decorat cu o față umană. Pe frunte sunt două umflături care arată ca niște coarne. Fragmentul are o lățime de patru centimetri, dar curbura este largă, astfel încât bolul intact ar fi fost semnificativ mai mare. Vase cu ornamente similare au fost găsite în Slovacia și Ungaria, dar acelea nu aveau coarne. Acesta este prima astfel de descoperire realizată în Polonia.

Până în prezent au fost descoperite peste 3.000 de artefacte în gropile de pe sit. Pe lângă castronul pe care a fost identificată fața umană, obiectele includ miezuri de piatră utilizate pentru modelarea uneltelor de silex, răzuirea pielii, tăierea lemnului și oase. Există, de asemenea, miezuri de obsidian care, cel mai probabil, au fost importate, deoarece sticla vulcanică neagră nu este originară din Polonia.

Săpăturile din acest an s-au încheiat, dar există posibilitatea ca acestea să fe reluate anul viitor. Între timp, cercetătorii vor studia obiectele recuperate. Experții în botanică vor studia rămășițele de plante găsite lângă artefacte, acestea fiind extrem de importante, deoarece materia vegetală neolitică este rareori colectată și poate arunca o lumină unică în zorii agriculturii din acea epocă.

Citește și:

Arheologii au descoperit un zid de apărare din secolul al X-lea în Polonia

Descoperire macabră în Polonia: arheologii au găsit un cimitir al „vampirilor”

Un cimitir al copiilor din secolul al XVII-lea, descoperit în Polonia

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase