„Vampirul din Polonia” a fost îngropat cu o seceră, pentru a nu se întoarce din morți

06 09. 2022, 15:00

Rămășițele scheletice ale unei femei găsite într-un cimitir polonez din secolul al XVII-lea au fost supranumite „Vampirul din Polonia”. Femeia are o seceră în jurul gâtului pentru a o împiedica să reînvie.

Profesorul Dariusz Poliński, de la Universitatea Nicholas Copernicus, a condus săpăturile arheologice în care a fost găsit „Vampirul din Polonia”, capul scheletului având un dinte frontal proeminent și un acoperământ de mătase.

„Secera a fost așezată deasupra gâtului în așa fel încât dacă defunctul ar fi încercat să se ridice… capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a declarat Poliński.

Cum a apărut „Vampirul din Polonia”?

În secolul al XI-lea, cetățenii Europei de Est au început să se teamă de vampiri și să-și trateze morții cu ritualuri anti-vampiri, potrivit revistei Smithsonian, citată de Science Alert, crezând că „unii oameni care au murit vor ieși din mormânt sub forma unor monștri însetați de sânge care îi terorizează pe cei vii”.

Foto: Lesley A. Gregorick et al., PLOS ONE 2014

Până în secolul al XVII-lea, astfel de practici de înmormântare „au devenit comune în toată Polonia, ca răspuns la un focar de vampiri”.

Un deget închis cu lacăt

„Alte modalități de a se proteja împotriva întoarcerii din morți includeau tăierea capului sau a picioarelor, așezarea defunctului cu fața în jos pentru a mușca pământul, arderea și lovirea decedaților cu o piatră”, a declarat Poliński.

Deși alte metode comune de înmormântare anti-vampir includ o tijă de metal bătută prin schelet, rămășițele din Polonia au fost găsite cu secera peste gât și cu un deget închis cu lacătul.

Degetul mare cu lacăt de la piciorul stâng al scheletului, a spus Poliński, simbolizează probabil „închiderea unei etape și imposibilitatea întoarcerii”.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce a dus la prăbușirea civilizației maya? O nouă descoperire pare, mai degrabă, o avertizare

Cercetătorii cred că au găsit orașul pierdut Natounia

Cine sunt asirienii și de ce sunt importanți pentru istorie?

Oasele umane, folosite pentru a crea bijuterii în Epoca de Piatră