Home » Istorie » Zeci de schelete decapitate, găsite de arheologi într-un cimitir roman

Zeci de schelete decapitate, găsite de arheologi într-un cimitir roman

Publicat: 07.02.2022

Arheologii au dezgropat un oraș roman, împreună cu cimitirul său, în care se aflau 525 de cadavre, printre care 40 de schelete decapitate.

Tipic pentru perioada romană târzie, cimitirul conținea preponderent rămășițe îngropate întregi, dar și trupuri incinerate, arată un comunicat de presă dat de arheologii de la HS2.

Numărul de morminte sugerează că, la mijlocul perioadei romane târzii, a existat o migrare a oamenilor către acest oraș, datorată probabil dezvoltării producției agricole de aici. Cimitirul este împărțit în două, ceea ce sugerează că acesta ar fi fost organizat pe familii, triburi și grupuri etnice.

Aceste schelete decapitate făceau parte din ritualurile obișnuite de înmormântare

Printre cadavrele din acest cimitir au fost găsite și schelete decapitate, reprezentând aproximativ 10% dintre cei îngropați aici. În mai multe cazuri, capul putea fi găsit și el în mormânt, așezat în apropierea picioarelor.

O interpretare a acestei practici funerare este aceea că aici ar fi fost îngropați criminalii, deși decapitarea era un ritual relativ normal și pentru alte circumstanțe în perioada romană târzie.

Fleet Marston (un oraș din comitatul Buckinghamshire, Anglia, și locul în care a fost găsit cimitirul) este un oraș medieval, însă descoperirile arheologice anterioare de vase și monede indică faptul că acesta a fost precedat de o așezare romano-britanică.

Orașul era traversat de un drum roman important care lega Verulamium de Corinium Dobunnorum și se intersecta în dreptul acestui oraș cu mai multe drumuri mai mici. În apropiere de acest loc au fost descoperite singurele două ouă de găină intacte din perioada romană.

Orașul a fost cândva un important centru economic

Localizarea intersecției și numărul de vase și de monede găsite sugerează că așezarea romană ar fi putut fi un oraș-piață sau un centru administrativ.

Fleet Marston a fost excavat timp de mai mult de un an și au fost găsite rămășițe de structuri domestice, comerciale și industriale într-un model de scară de-a lungul drumului antic, precum și suprafețele de calcar și șanțurile de scurgere ale drumului.

Arheologii au descoperit peste 1.200 de monede, mai multe greutăți de plumb, ceea ce indică faptul că aceasta era o zonă comercială. O parte din drum este posibil să fi fost folosită drept piață, având spațiu adițional pentru care și mese.

Alte obiecte de metal, precum linguri, ace de păr și broșe, erau de natură mai domestică, iar zarurile și clopoțeii sugerează că locuitorii de aici își ocupau timpul cu activități religioase și cu jocuri de noroc. Pe lângă faptul că avea mulți locuitori, probabil că acest oraș era și un punct de odihnă pentru călătorii și soldații care mergeau către garnizoana Alchester.

Vă recomandăm să citiți și:

18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi au fost descoperite în Egipt

Urme de dinozauri vechi de 112 milioane de ani, distruse de un utilaj de construcție

O mască antică din aur, veche de 1.000 de ani, ascundea un secret macabru

Un manuscris de rugăciune, vechi de 500 de ani, oferă informații importante

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase