Noi cercetări sugerează că strămoșii unui dinozaur erbivor ar fi fost, de fapt, carnivori

26 12. 2022, 19:00

Dinozaurul Diplodocus, un gen cu picioare uriașe, gât lung și predilecție pentru plante, ar fi fost unul dintre cei mai mari erbivori din istorie. Cercetările recente au dezvăluit că strămoșii sauropodelor, din care face parte și Diplodocus, ar fi putut avea o preferință pentru carne.

Cercetătorii care au studiat dinții unora dintre primii dinozauri care au cutreierat Pământul spun că au descoperit indicii revelatoare cu privire la dieta lor.

Dr. Antonio Ballell Mayoral, autorul principal al cercetării publicate în Science Advances, a spus că, spre deosebire de omnivori, erbivori și carnivori, fiecare trăind în Triasic, predecesorii acestora nu au avut neapărat aceleași regimuri alimentare.

Dinții primilor dinozauri de pe Pământ indică hrana preferată

„Cei mai timpurii membri ai celor două linii principale de dinozauri vegetarieni nu erau exclusiv erbivori”, a spus dr. Antonio Ballell Mayoral.

Ballell și colegii săi au detaliat modul în care au analizat 11 dinți ai primilor dinozauri, inclusiv Ngwevu intloko, un strămoș cu gât lung al sarupodelor și Lesothosaurus diagnosticus, un dinozaur erbivor cu cioc. Ambii au trăit în urmă cu 200 de milioane de ani.

„Dinții ne pot oferi indicii bune cu privire la ce mănâncă un animal pentru că aceștia sunt instrumentele cu care mâncarea este mestecată”, a spus Ballell.

Pe lângă faptul că a analizat forma și funcția dinților dinozaurilor, echipa a creat modele computerizate ale felului în care era exercitat stresul asupra fiecărui dinte atunci când aceștia mușcau.

Strămoșii dinozaurilor erbivori se hrăneau cu carne

Echipa a introdus apoi rezultatele în algoritmi de învățare automată pe baza caracteristicilor dentare și a dietelor a 47 de reptile vii, cum ar fi iguane, gecko (n.red. șopârle din țările calde), șerpi și crocodili. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să investigheze tipurile de hrană pe care este posibil ca dinozaurii timpurii să le fi mâncat.

În timp ce Ngwevu intloko și alte rude timpurii ale sauropodelor erau probabil erbivore, cele care au trăit chiar mai devreme par să fi fost carnivore, pe baza dinților curbați și ascuțiți, asemănători cu cei ai dragonului Komodo de astăzi, precum și a modului în care acești dinți gestionau forțele legate de hrănire.

De asemenea, pare că strămoșii dinozaurilor erbivori cu cioc, cunoscuți drept Ornithischians, un grup mare care se hrănea cu plante, printre care se numără dinozaurii cu coarne, cum ar fi Triceratopsul și dinozaurii cu armură sau Stegosurus, ar fi putut fi familiarizați cu gustul cărnii. După cum notează autorii, Lesothosaurus diagnosticus avea dinți de o rezistență mai mare decât cei tipici carnivorilor, ceea ce sugerează că, deși ar fi putut fi un erbivor, de asemenea, este la fel de posibil să fi fost un omnivor.

Tendința de a fi carnivor este antică

Diversitatea alimentară a primilor dinozauri a fost fundamentală în creșterea și dominarea acestora de mai târziu. Asta le-a permis să se adapteze schimbărilor climatice și resurselor de hrană, potrivit cercetătorilor.

Ballell a spus că, în timp ce, în mod tradițional s-a crezut că primii dinozauri erau carnivori, descoperiri mult mai recente au contestat acest lucru. Totuși, cercetarea de la Bristol sugerează că tendința spre a fi carnivor este probabil ancestrală.

Diversificarea dinozaurilor, pusă pe seama schimbării alimentației

Profesorul Steve Brusatte, un paleontolog de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, care nu a fost implicat în cercetare, a descris-o ca fiind inovatoare, conform The Guardian.

„Ne-am întrebat de mult timp cum au reușit primii dinozauri să reziste mai mult decât rivalii lor și să se răspândească în toată lume. Acest nou studiu folosește metode de ultimă generație pentru a studia dieta celor mai vechi dinozauri în detalii nemaivăzute până acum”, a spus el.

Profesorul Brusatte a adăugat că „primii dinozauri au fost probabil carnivori și că diferite grupuri de dinozauri și-au schimbat alimentația în timp, iar acest lucru ar fi putut contribui la diversificarea lor”.

Vă mai recomandăm și:

Dinozaurii erau „chiar la apogeul lor” atunci când asteroidul a lovit Terra

Un nou prădător cu „dinți-sabie”, descris de cercetători. Este unul dintre primii carnivori adevărați

Tot mai multe dovezi indică faptul că urșii nu sunt carnivori

Impactul care a ucis dinozaurii a declanșat un „mega-cutremur” pe Terra