Un vast cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge

18 06. 2023, 19:00

Arheologii au descoperit un vast cimitir din Epoca Bronzului, despre care se crede că ar avea o vechime de până la 4.400 de ani, la mai puțin de 16 kilometri de Stonehenge.

Cimitirul include peste 20 de movile circulare, cunoscute sub numele de tumuli, construite între 2400 și 1500 î.Hr. pe un deal în apropiere de ceea ce este astăzi Harnham, la periferia orașului Salisbury, în sud-vestul Angliei.

În afară de proximitatea sitului față de Stonehenge, nu există nicio dovadă că cimitirul ar avea legătură cu celebrul monument. Totuși, cimitirul a fost construit în aproximativ aceeași perioadă cu unele dintre etapele centrale ale Stonehenge, potrivit unei declarații a Cotswold Archaeology, o firmă privată care a efectuat săpăturile.

Mulți arheologi cred acum că și Stonehenge a fost, de asemenea, în principal un loc de înmormântare, deși este posibil să fi funcționat și ca loc de adunare comunală sau chiar ca un calendar.

Cimitirul include peste 20 de movile circulare

Movilele descoperite au dimensiuni variate, cea mai mică măsurând aproximativ 10 metri în diametru, iar cea mai mare se întinde pe 50 de metri. Însă majoritatea tumulilor au un diametru cuprins între 20 și 30 de metri.

Movilele din cimitir sunt grupate în „perechi sau grupuri mici de aproximativ șase”, a declarat Alistair Barclay, arheolog la Cotswold Archaeology și managerul post-excavare al sitului, pentru Live Science.

După ce au ajuns la sit în 2022, arheologii au excavat până acum cinci tumuli în două zone. Patru dintre tumuli fuseseră identificați anterior, dar al cincilea era necunoscut, posibil din cauză că era acoperit de pământ de la o zonă mai înaltă.

Unul dintre tumuli a fost inițial închis de un șanț de formă ovală, care a fost înlocuit în preistorie cu un șanț aproape circular, scrie LiveScience.

Acest lucru sugerează că acest tumul ar fi putut fi construit înaintea celorlalte, în timpul perioadei neolitice, care s-a încheiat în jurul anului 2400 î.Hr.; o groapă comună din apropierea centrului său conținea rămășițele scheletice ale unor adulți și copii, se arată în declarație.

Movilele funerare din Epoca Bronzului ar fi vechi de 4.400 de ani

Șanțul oval a străpuns, de asemenea, gropi de coarne de cerb roșu (Cervus elaphus), care erau foarte apreciate în Neolitic pentru fabricarea de unelte, artefacte rituale și obiecte mici, cum ar fi ace și piepteni.

Coarnele vor fi acum verificate pentru ca cercetătorii să afle dacă există semne de rupere sau uzură deliberată care ar putea indica faptul că au fost folosite cândva pentru a face unelte.

Arheologii au excavat rămășițele altor nouă morminte și trei artefacte din mormintele aflate printre tumuli. În unele cazuri, obiectele de mormânt erau „beakers” din ceramică – vase rotunde distinctive pentru băut – indicând că oamenii îngropați acolo proveneau din cultura Bell Beaker din Epoca Bronzului, care a fost răspândită în Marea Britanie după aproximativ 2450 î.Hr.

Echipa Cotswold Archaeology a găsit, de asemenea, dovezi ale unor ocupații ulterioare în acest sit, inclusiv ceea ce ar putea fi urmele unei zone de cultivare din Epoca Fierului. Acesta este format din peste 240 de gropi. Este posibil ca unele dintre acestea să fi fost folosite pentru depozitarea cerealelor, dar cele mai multe au fost folosite pentru aruncarea gunoiului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pietrele de la Carnac, așa-numitul Stonehenge al Franței, distruse pentru a face loc unui magazin

Noi cercetări susțin că Stonehenge avea o acustică impresionantă

A fost Stonehenge un calendar preistoric? Un studiu susține că nu

Unelte de lucrat aurul, vechi de 4.000 de ani, identificate lângă Stonehenge