Home » Istorie » Test de cultură generală. Cât de vechi este Stonehenge?

Test de cultură generală. Cât de vechi este Stonehenge?

Publicat: 24.02.2023

Stonehenge, aflat în sudul Angliei, se numără printre cele mai emblematice situri arheologice și este una dintre cele mai mari enigme ale lumii. Cercul megalitic de pe Câmpia Salisbury încă inspiră uimire și fascinație, dar și dezbateri intense. Cât de vechi este Stonehenge?

Cât de vechi este Stonehenge? Monumentul din Wiltshire este cercetat de către oamenii de știință de secole încoace și, chiar dacă unele mistere au fost elucidate în ultima vreme, încă există multe întrebări despre cine și de ce l-a construit.

Stonehenge a fost construit cu aproximativ 4.600 de ani în urmă de către vechii britanici, însă aceștia nu au lăsat nicio înregistrare scrisă despre monument.

Cât de vechi este Stonehenge?

Trecutul misterios al monumentului a dat naștere la nenumărate povești și teorii. Potrivit folclorului, Stonehenge a fost creat de Merlin, vrăjitorul legendei arthuriene, care a transportat prin magie pietrele masive din Irlanda, unde le asamblaseră uriașii.

O altă legendă spune că danezii invadatori au ridicat pietrele, iar o altă teorie spune că acestea erau ruinele unui templu roman. Interpretările din zilele noastre nu sunt mai puțin colorate: unii susțin că Stonehenge este o zonă de aterizare a navelor spațiale extraterestre și chiar mai mulți spun că monumentul este un simbol uriaș de fertilitate sub forma organelor genitale feminine, conform National Geographic.

Cât a durat ca Stonehenge să fie construit?

Investigațiile arheologice ale sitului datează din anii 1660, când a fost cercetat pentru prima dată de anticarul John Aubrey. Aubrey a atribuit, în mod greșit, Stonehenge celților de mult mai târziu, crezând că este un centru religios prezidat de preoți druizi.

Secolele de muncă de teren care au trecut de atunci arată că monumentul a fost în construcție mai mult de un mileniu, începând cu 5.000 de ani în urmă ca un mal cu un șanț circular de pământ. Un model complicat de stâlpi de lemn a fost înlocuit în aproximativ 2600 î.Hr. de 80 de pietre albastre de dolerită din Țara Galilor care au fost rearanjate de cel puțin trei ori odată ce pietrele mai mari de sarsen au fost adăugate câteva sute de ani mai târziu.

Aceste blocuri uriașe de gresie, fiecare cântărind în jur de 25 de tone, au fost transportate de-a lungul a aproximativ 30 de kilometri pentru a crea un cerc exterior continuu cu cinci trilitoni (perechi de montanți cu un buiandrug în partea de sus) formând o potcoavă în interior. S-a estimat că a fost nevoie de peste 20 de milioane de ore pentru a construi Stonehenge.

Loc sfânt sau observator științific?

Dezbaterea modernă asupra semnificației monumentului are două tabere principale: cei care îl văd ca pe un loc sfânt și alții care cred că acesta reprezintă un observator științific.

Ambele tabere își bazează teoriile pe influența cerească a sitului, alinierea după soare și lună fiind luate ca dovadă a ritualurilor legate de schimbarea anotimpurilor și de solstițiile de vară și de iarnă. Alternativ, aliniamente identificate în special cu stelele indică un calendar megalitic folosit pentru stabilirea datelor sau pentru a reflecta sau prezice evenimente astronomice, cum ar fi eclipsele de soare.

Recent, a apărut o nouă teorie radicală, aceea că Stonehenge a servit drept „Lourdes preistoric”, în care oamenii mergeau pentru a fi vindecați. Această idee se învârte în jurul pietrelor albastre mai mici, cărora, susțin cercetătorii, le-au fost atribuite puteri magice pentru a fi levitate, târâte și transportate la 233 de kilometri de vestul Țării Galilor.

O echipă condusă de Tim Darvill, de la Universitatea Bournemouth, din Marea Britanie, a anunțat în 2005 că a localizat cariera din care proveneau pietrele albastre, doar pentru ca un alt studiu să sugereze că pietrele au făcut călătoria mai devreme, propulsate în mod natural de ghețarii din era glaciară.

Săpăturile de la Stonehenge conduse de Darvill în 2008 au întărit ipoteza, pe baza unei serii de schelete din epoca bronzului descoperite în zonă care prezintă semne de deformări osoase.

Indiferent cât de vechi este Stonehenge, monumentul tot mai are multe mistere de ascuns

Mike Parker Pearson, de la Universitatea Sheffield, co-lider al Proiectului Stonehenge Riverside, care este parțial finanțat de Societatea Națională Geografică, concurează pentru a rezolva puzzle-ul preistoric. Descoperirile echipei de proiect au susținut afirmația lui Parker Pearson că Stonehenge a fost un centru de închinare al strămoșilor, legat prin râul Avon și două căi ceremoniale de un cerc de lemn asemănător din apropierea Durrington Walls.

Cele două cercuri cu structurile lor temporare și permanente reprezentau domeniile celor vii și ale morților, potrivit lui Parker Pearson.

„Stonehenge nu este un monument izolat. Face parte de fapt dintr-o pereche: un monument din piatră, unul din lemn. Teoria este că Stonehenge este un fel de casă spirituală a strămoșilor”, spune el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai vechi os de câine arată că prietenul nostru cel mai bun ne-a fost alături mai mult timp decât credeam

Instrucțiunile lăsate în urmă de „părintele lingvisticii” au fost descifrate după 2.500 de ani

Scheletul unui bărbat medieval a dezvăluit că acesta a trăit cu două forme de nanism

Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase