Mănușa de fier a unui cavaler medieval, dezgropată în Elveția

18 02. 2024, 15:00

Arheologii din Elveția au descoperit mănușa de fier a unui cavaler medieval, probabil purtată în secolul al XIV-lea.

„Conservată complet”, mănușa de fier a unui cavaler, cea pentru mâna dreaptă, a fost găsită în interiorul unei pivnițe dintr-un oraș medieval cunoscut, în apropiere de Castelul Kyburg, la aproximativ 18 kilometri nord-est de Zurich.

Mănușa conține „plăci individuale de fier” plasate una peste alta ca solzii de pește, care erau conectate prin nituri. Fiecare piesă era atașată de armătura interioară a mănușii, făcută fie din piele, fie din material textil, conform unui comunicat al Cantonului Zurich.

Mănușa de fier a unui cavaler medieval ascunde o multitudine de detalii

Mănușa a fost descoperită alături de peste 50 de alte artefacte metalice, inclusiv un ciocan, clești, pensete, cuțite, clești, chei și fragmente ale perechii stângi a mănușii.

Cercetătorii au avut noroc să găsească această colecție, având în vedere că lucrările viitoare de construcție la locul descoperirii puneau obiectele în pericol.

„Știam că toate rămășițele arheologice din pământ vor fi distruse în timpul acestor lucrări de construcție”, a declarat Lorena Burkhardt, lidera săpăturilor, studentă la arheologie la Universitatea din Zurich.

Cele mai vechi mănuși cunoscute datează din secolul al XV-lea

Descoperirea marchează prima dată când o mănușă aproape completă din secolul al XIV-lea a fost dezgropată în Elveția. Cele mai vechi mănuși cunoscute datează din secolul al XV-lea.

„Până acum, au fost găsite doar alte cinci mănuși din această perioadă în timpul săpăturilor arheologice din Elveția, cu toate că niciuna dintre aceste piese nu este atât de bine conservată și nu arată atâtea detalii de design și de decor ca mănușa Kyburg”, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, echipa de excavare rămâne nesigură cu privire la identitatea celui care a purtat mănușa, scrie LiveScience.

O copie a mănușii este programată să fie expusă începând cu 29 martie ca parte a unei expoziții permanente la Castelul Kyburg. Mănușa originală va fi expusă la castel timp de trei săptămâni începând cu 7 septembrie.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de pterozaur din Jurasic, descoperită pe Insula Skye din Scoția

Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc

Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!

Urme de pași umani de acum 90.000 de ani sunt printre cele mai vechi din lume