Home » Istorie » Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!

Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!

Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!
Foto: Mattia Baiano et al., BMC Ecology and Evolution, 2024
Publicat: 04.02.2024

Până și dinozaurii aveau artrită! Un studiu recent efectuat asupra fosilelor a dezvăluit că teropodele ar fi putut suferi de boli osoase, iar anumite tipuri de teropode ar putea fi asociate cu modele specifice de boli și leziuni.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a folosit o combinație de scanări CT și analiză microscopică (histologie) pentru a examina oasele a trei specii de teropode: Aucasaurus garridoi, Elemgasem nubilus și Quilmesaurus curriei.

Toate cele trei specii erau dinozauri prădători cu brațe scurte și cranii masive (precum celebrul T. rex) care au trăit în America de Sud acum aproximativ 90 până la 70 de milioane de ani, în perioada Cretacicului Târziu, scrie IFL Science.

Cum s-a descoperit că dinozaurii aveau artrită? Scanările au dezvăluit dovezi ale bolilor osoase la toate cele trei specii de dinozauri. În baza cozii lui A. garridoi, cercetătorii au descoperit două vertebre fuzionate, pe care le-au atribuit unei tulburări congenitale (dinozaurul s-a născut cu ea). E. nubilus prezenta, de asemenea, dovezi de fuziune osoasă, precum și creștere excesivă; în acest caz, cercetătorii au sugerat că ar putea fi rezultatul artritei inflamatorii.

Analiza a evidențiat și o formare osoasă neregulată la unul dintre picioarele lui Q. curriei. Acest lucru a fost o descoperire extrem de rară, deoarece paleontologii nu au găsit prea multe dovezi ale bolilor la oasele de susținere ale greutății la teropode. Cu toate acestea, echipa nu a putut spune cu certitudine cauza acestei neregularități. Dar este posibil ca dinozaurul să fi avut probleme la deplasare.

Până și dinozaurii aveau artrită!

Cercetătorii au analizat literatura existentă referitoare la boli osoase și leziuni la teropode pentru a identifica eventuale modele în efectele acestora. Cele trei specii analizate în acest studiu îi aparțin familiei mai largi Abelisauridae; literatura a relevat că speciile din această familie ar putea fi asociate pozitiv cu inflamația osoasă, sugerând că erau probabil predispuse la infecții.

Rezultatele cercetării au adus la lumină și aspecte interesante referitoare la leziunile osoase la teropode. Se aștepta ca acestea să prezinte multe oase rupte, dar s-a constatat că nu este cazul pentru familia Tyrannosauridae. În schimb, speciile din această grupă sunt mai susceptibile să fie asociate cu urme de mușcături pe craniu, indicând că erau destul de agresive. Situația era opusă pentru Allosauridae, sugerând că aceștia erau prădători activi, astfel încât, deși nu erau luptători, nu erau nici iubitori.

Studiul oferă un exemplu despre cât de multe informații putem obține despre dinozauri și modul lor de viață doar din oase.

Studiul este publicat în revista BMC Ecology and Evolution.

Vă recomandăm să citiți și:

Cine a construit mega-forturile din Epoca Bronzului din Europa?

„Biserica Diavolului”, peștera din Finlanda în care există un fenomen vindecător

Un băiat din Scoția care săpa după cartofi a dezgropat „o capodoperă a sculpturii egiptene”

Unde a dispărut toată lumea: Ce s-a întâmplat cu celelalte specii de oameni?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase