Microsoft explorează noi soluții pentru stocarea datelor în cloud

30 09. 2020, 17:30
Gigantul american apelează la soluții holografice pentru îmbunătățirea capacității de stocare. Credit foto: Shutterstock

Gigantul american apelează la soluții holografice pentru îmbunătățirea capacității de stocare.

Hologramele constau într-o serie de tipuri speciale de imagini create de către laser folosind difracția pentru a proiecta o imagine tridimensională, păstrând adâncimea și aspectele imaginii originale. Această tehnologie a fost inventată de către fizician maghiar Dennis Gabor în anii 1940, iar acum joacă un rol cheie în eforturile de a crea noi moduri de stocare într-o eră în care conținutul digital global crește exponențial, notează Tech Xplore.

Având în vedere cerințele de stocare din ce în ce mai mari, laboratoarele de cercetare AI ale Microsoft de la Cambridge au colaborat cu cercetătorii de la Azure, serviciul de cloud al gigantului american, pentru a crea soluțiile de stocare bazate pe holografie.

Vechile tehnologii nu mai țin pasul

Project HSD (Holographic Storage Device) a fost anunțat în cadrul conferinței virtuale Microsoft Ignite 2020. Oficialii Microsoft explică faptul că HSD continuă eforturile începute în cadrul Proiectului Silica din 2017, moment în care compania a anunțat că metodele tradiționale de stocare în cloud nu mai sunt suficiente pentru a ține pasul cu nevoile aflată în continuă creștere.

„Cererea de stocare a datelor pe termen lung în cloud atinge niveluri fără precedent și continuă să crească în zettabiți”, a spus Microsoft. Trebuie precizat faptul că un zettabit egal cu zece la putere 21 biți.

„Tehnologiile de stocare existente nu oferă o soluție rentabilă pentru stocarea datelor pe o perioadă îndelungată. Funcționarea la astfel de scări în cloud necesită o regândire fundamentală a modului în care construim sisteme de stocare la scară largă, precum și tehnologiile de stocare care stau la baza acestora”, mai adaugă oficialii companiei.

Microsoft a declarat săptămâna aceasta că tehnologiile actuale de stocare nu se îmbunătățesc într-un ritm suficient și că, de asemenea, „se confruntă cu provocări de fiabilitate și performanță datorită pieselor mecanice mobile din unitățile de discuri și rezistenței în scădere a celulelor flash”.

Stocarea holografică utilizează un cristal optic pentru a citi și scrie date. Folosind întregul volum al cristalului, poate fi stocat un număr uriaș de seturi de date. Ștergerea se realizează cu ușurință prin utilizarea luminii UV. Cercetătorii spun că această soluție este mai eficientă decât dispozitivele flash, care nu numai că sunt mai scumpe, dar au capacități limitate de citire și scriere. De asemenea, aceasta este superioară discurilor dure care depind de piesele mobile supuse uzurii.

„Holograma ocupă un volum mic în interiorul cristalului, pe care îl considerăm o zonă, iar mai multe pagini pot fi înregistrate în același volum fizic sau zonă”, explică cercetătorii Microsoft. Optica mai simplă și mai puțin costisitoare poate fi utilizată pentru a obține rezultate chiar mai bune decât înainte.

Citește și:

Project Silica, mediul de stocare ultra-rezistent de la Microsoft

Samsung promite să livreze acumulatori Li-ion cu electrozi din grafen în maxim 2 ani, crescând substanţial capacitatea de stocare

Salt tehnologic uimitor al cercetătorilor: stocarea datelor va putea fi făcută mult mai eficient

A fost creat cel mai mic mediu de stocare: un singur atom