Prima pagină Lumea digitala

Salt tehnologic uimitor al cercetătorilor: stocarea datelor va putea fi făcută mult mai eficient

Alexandru Voiculescu 08.30.2017 | ● Vizualizări: 1064
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au demonstrat că stocarea datelor cu ajutorul unei clase de molecule cunoscute ca „magneţi de o singură moleculă” este mai fezabilă decât s-a crezut anterior.

Studiul a fost condus de cercetătorii David Mills şi Nicholas Chilton şi a fost publicat recent în revista Nature. Arată că memoria magnetică, trăsătură esenţială în orice proces de stocare a datelor, este posibilă în molecule individuale la temperatura de -213 grade Celsius, care este foarte aproape de temperatura azotului lichid (-196 grade Celsius), scrie Science Daily.

Rezultatul înseamnă că stocarea datelor cu ajutorul moleculelor individuale poate deveni o realitate pentru că serverele pot fi ţinute reci cu ajutorul azotului lichid care este relativ ieftin, comparativ cu heliul lichid (-269 de grade Celsius).

Potenţialul pentru tehnologia care implică stocarea la nivel molecular este imens. Tehnologiile moleculare pot fi capabile de stocarea a peste 200 de terabiţi de date pe un inch pătrat (6,5 centimetri pătraţi).Astfel, această tehnologie poate revoluţiona tot ce ţine de procesul de stocare a datelor, ceea ce va duce şi la o capacitatea mai mare de procesare şi la calculatoare mult mai performante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost inventată tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe un DVD

O singură picătură de ADN sintetic poate stoca toată informaţia din lume - FOTO+VIDEO

A fost creat cel mai mic mediu de stocare: un singur atom

Cum acţionează virusul din noul val de atacuri cibernetice