Oamenii vor fi „atacați cibernetic”. Avertisment despre forța explozivă a inteligenței artificiale

03 11. 2021, 19:00
Sursa foto: Shutterstock

Yuval Harari, renumitul filosof și autor al „Sapiens”, are un avertisment sumbru. Societatea trebuie să înceapă să reglementeze inteligența artificială, pentru că altfel marile companii vor putea fi capabile să „atace cibernetic” oamenii.

Harari crede că progresul rapid în domeniul inteligenței artificiale ar putea duce la o populație de „oameni atacați cibernetic”. Pentru a face față acestei probleme, filosoful îndeamnă liderii din întreaga lume să înceapă să reglementeze inteligența artificială și eforturile de colectare de date desfășurate de corporații.

„A ataca cibernetic o ființă umană înseamnă să înțelegi acea persoană mai bine decât se cunoaște pe sine. Iar după aceea o poți manipula tot mai mult”, a explicat Harari.

„Netflix ne spune ce să vizionăm și Amazon ne spune ce se cumpărăm”

La baza problemei stă proliferarea companiilor de tehnologie care colectează cantități imense de date despre utilizatorii lor. Harari se teme că oamenii cedează tot mai mult din viețile personale entităților private care nu au cele mai bune intenții.

„Netflix ne spune ce să vizionăm și Amazon ne spune ce se cumpărăm. În cele din urmă, în 10 sau 20 de ani, acești algoritmi ne vor spune ce să studiem la universitatea și unde să lucrăm și cu cine să ne căsătorim și cu cine să votăm”, a spus Harari.

Yuval Harari îndeamnă națiunile să ia în serios amenințarea inteligenței artificiale, sugerând că legi clare și stricte trebuie adoptate pentru a ne asigura că datele nu sunt folosite pentru a manipula publicul, scrie Futurism.

„Nu poți reglementa forța explozivă a inteligenței artificiale la nivel național”

„Cu siguranță, am ajuns într-un moment în care avem nevoie de cooperară globală. Nu poți reglementa forța explozivă a inteligenței artificiale la nivel național. Datele nu ar trebui să fie niciodată concentrate într-un singur loc. Asta este o rețetă pentru dezastru”, a adăugat Harari.

Avertismentul este cutremurător, însă plauzibil, în special având în vedere faptul că unele companii încearcă să-și convingă utilizatorii să respingă realitatea fizică și să adopte o realitate virtuală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un dinozaur avertizează omenirea: „Nu alegeți extincția!”. Campanie ONU inedită pentru schimbările climatice

Un astrofizician avertizează că omenirea riscă „să fiarbă ca o broască într-o oală cu apă clocotită”

Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat

Președintele Microsoft: Așteptați-vă la „un viitor orwellian” dacă nu adoptăm legi pentru a controla inteligența artificială