Zonele sălbatice de pe Terra au suferit un declin de 10%. Oamenii sunt de vină!

15 09. 2016, 19:00

Zece procente din regiunile sălbatice ale Terrei au dispărut din 1990 până astăzi, conform unui nou studiu publicat în revista Current Biology.

În ultimii 20 de ani s-a pierdut o zonă de două ori cât dimensiunea statului Alaska. Experţii afirmă că mai este timp pentru a salva părţile sălbatice rămase, aceştia speră că descoperirile recente vor grăbi schimbările.

În acest moment, doar 23% din uscatul Pământului repezintă zone sălbatice, conform descoperirilor din studiu. Cele mai mari părţi de sălbăticie se află în nordul Asiei, Africa, Australia şi Nordul Americii. Sudul Americii a suferit cele mai mari pierderi, cu o scădere de 30% din 1990 până astăzi. Aceasta este urmată de Africa, cu o scădere de 14%.

,,Declinul zonelor sălbatice din jurul lumii s-a resimţit cel mai puternic în biomurile tropicale, pădurile tropicale şi-au pierdut un spaţiu impresionant din sălbăticiune,” a declarat coautorul studiului Oscar Venter de la University of Northern British Columbia. ,,O altă parte importantă care a fost pierdută este cea a Amazonului, ecosistemul mangrove,” a adăugat el.

Cercetătorii atribuie pierderea zonelor sălbatice lipsei de acţiuni ale guvernelor şi a liderilor din jurul lumii.

În cadrul studiului s-a descoperit că aproape 80% din zonele sălbatice rămase sunt formate din bucăţi imense de teren, fapt ce creşte şansele de supravieţuire ale animalelor care locuiesc în zonă. Unul dintre cercetători, Venter, a declarat că aceste zone trebuie conservate de către oficialităţi cât mai rapid, pentru a fi protejate. 

,,Mecanismele politicilor internaţionale ar trebui să înţeleagă că trebuie luate măsuri pentru a întreţine zonele sălbatice până nu este prea târziu. Probabil avem la dispoziţie douăzeci de ani pentru a salva zonele,” a declarat Watson.

Activiştii îi pot ajuta pe cercetători să-i oblige pe politicieni să ia măsuri. Venter a apreciat ,,mişcarea grassroots”, pentru că a tras un semnal de alarmă asupra importanţei conservării zonelor de vegetaţie. În Brazilia, o astfel de mişcare a scăzut rata despăduririlor cu 70% între 2005 şi 2014 datorită eforturilor de conservare ale fermierilor şi ale crescătorilor de vite.

Sursa: CS Monitor

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Prima ţară care interzice tăierea pădurilor
 
Un tezaur fascinant, descoperit de doi tineri într-o pădure din Dâmboviţa. ”Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele” – FOTO
 
Terra a pierdut 2.300.000 km² de păduri între 2000 şi 2012. Urmăreşte LIVE situaţia pădurilor din întreaga lume! (VIDEO)
 
Programul chinez de conservare a pădurilor se dovedeşte a fi un mare SUCCES – VIDEO