O fosilă veche de 36 de milioane de ani oferă informaţii cruciale privind evoluţia balenelor

16 05. 2017, 19:00

Balenele fac parte din subordinul Mysticeti, acestea utilizează o particularitate a corpului numită fanoane pentru a filtra hrana, relatează The Guardian. 

Deşi este cunoscut faptul că balenele au un strămoş comun cu odotoncetele, momentul în care creatura a apărut nu a fost cunoscut până în prezent. În prezent, cercetătorii susţin că au descoperit un strămoş al balenei. 

,,Această ruptură în arborele genealogic a avut loc în urmă cu 38 sau 39 de milioane de ani în urmă. Balena pe care am descoperit-o a fost datată ca fiind din urmă cu 36 de milioane de ani, aşadar este cu două milioane mai tânără faţă de momentul apariţiei,” a declarat Olivia Lambert, coautoare a studiului. 

Rămăşiţele au fost descoperite pe o plajă de pe coasta sudică din Peru. Creatura a fost denumită Mystacodon selenensis. Animalul ar fi avut mai puţin de patru metri lungime şi cavitatea bucală conţinea dinţi. În urma analizelor de laborator, experţii au descoperit că animalul utiliza aspirarea pentru prinderea prăzii. Noile descoperiri sugerează că animalul avea membre posterioare mici. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Granny, cea mai bătrână orcă, a murit. ”Cu regret facem acest anunţ”. S-a născut cu un an înainte de scufundarea Titanicului
 
Ce s-a întâmplat după ce o familie a salvat de la moarte o balenă cu cocoaşă. Imagini emoţionante (VIDEO)
 
Vânătoarea de balene: crime în numele ignoranţei şi lăcomiei
 
Uluitor: balena care imită vocea omului „doreşte să comunice cu noi”, afirmă cercetătorii (AUDIO)