Un studiu recent asupra ADN-ului a arătat cât de feroce pot fi plantele carnivore

20 05. 2017, 18:00

Aceste descoperiri au fost publicate pe 15 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, studiul a fost condus de o echipă internaţională de cercetători, scrie Science Daily.

Victor Albert, de la University at Buffalo College of Arts and Sciences, a precizat că „am folosit bioinformatica pentru a identifica gene care sunt păstrate şi îmbogăţite în specie, iar acestea erau asociate cu stilul de viaţă carnivor”.

Stephan C. Schuster, de asemenea co-autor al acestui studiu şi profesor la Nanyang Technological University din Singapore, a dezvăluit: „Cu ajutorul analizelor, am fost capabili să descoperim semnăturile genetice ale plantei carnivore”.

Cercetătorii au observat că anumite gene au fost duplicate. De obicei, acestea s-ar pierde odată cu evoluţia organismului, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul U. gibba, iar cele rămase i-au oferit un avantaj evolutiv. De asemenea, savanţii au observat că planta a avut o perioadă de ştergere masivă a genelor, ceea ce înseamnă că cele care au rămas sunt extrem de eficiente – de aici şi la modul sofisitcat de capturare a prăzii şi de sintetizare a proteinelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cinci moduri uluitoare prin care plantele carnivore îşi prind prada

Viaţa secretă a plantelor carnivore (VIDEO SPECTACULOS)

O nouă specie de plante carnivore a fost descoperită datorită unei poze de pe Facebook – GALERIE FOTO

Planta care ucide şi mănâncă oi a înflorit pentru prima dată pe continentul european (FOTO)