Alarmant! Urşii polari rămân fără hrană. Motivul pentru care patru ursoaice nu au putut prinde nicio focă timp de zece zile

04 02. 2018, 08:27

Urşii polari se bazează aproape exclusiv pe foci pentru a-şi acoperi necesarul caloric. Pentru a minimiza consumul de energie, urşii aşteaptă (chiar şi ore) pentru ca o focă să iasă la suprafaţă pentru a respira, prin găurile în gheaţă făcute de acestea. Când iese la suprafaţă, ursul se pune pe picioarele din spate şi loveşte foca în cap cu labele puternice din faţă. Apoi, ursul o muşcă de gât şi o târăşte pe gheaţă, scrie National Geographic.

„Au mult mai mult succes cu această metodă decât cu oricare alta”, a precizat Anthony Pagano de la USGS.

Gheaţa începe să dispară, iar încălzirea globală afectează regiunea arctică mai mult decât orice altă regiune, cantitatea de gheaţă diminuându-se cu 14% pe deceniu. Primăvara, gheaţa se topeşte mai devreme şi se formează mai târziu în toamnă, forţând urşii să consume o contitate mai mare de energie pentru a merge sau a înota în căutarea hranei.

Studiul celor de la USGS a inclus capturarea în luna aprilie a anului trecut a nouă urşi femele din Marea Beufort, atunci când sunt multe foci în regiune. Urşilor li s-au pus GPS-uri şi camere care înregistrau filmuleţe cu activitatea lor. După 8-11 zile au fost recapturaţi şi li s-au prelevat mostre de urină şi sânge. Un urs s-a deplasat în aceste zile 200 de kilometri.

Datele au arătat că urşii au fost activi în 35% din timp şi totuşi au ars 12.325 de calorii pe zi, majoritatea fiind din rezerve. Filmuleţele au arătat că patru ursoaice nu au putut prinde nici măcar o focă în tot acest timp, iar măsurătorile au arătat că animalele au pierdut 10% sau mai mult din masa corporală.

Un urs a pierdut aproape 20 de kilograme, inclusiv masă musculară, în doar 10 zile. Acesta a intrat în mare într-o încercare de a prinde focile. „Ursoaica era probabil disperată”, a speculat Pagano.

Studiul vine în contextul unei întâmplări descrise pe larg aici, unde un cameraman a surprins un urs polar extrem de slab. Din decembrie de când au fost publicate, imaginile au contrariat şi au şocat opinia publică, iar acest studiu vine ca o completare care atestă că ceva grav se întâmplă cu urşii polari din cauza încălzirii globale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

VIDEO. Imaginile sfâşietoare care arată ultimele clipe ale unui urs polar care moare de foame. ”Întreaga echipă se abţinea să nu plângă”

FOTO. Putem vedea în timp real efectele încălzirii globale: imagini unice din Antarctica, surprinse de sateliţii NASA

Ursul polar: adevăratul Rege al Nordului

O intalnire incredibila cu un urs polar