Mamiferele de pe Pământ s-au micşorat considerabil, iar oamenii sunt de vină pentru acest fenomen

25 04. 2018, 09:19

Conform unei teorii, mai mulţi factori au dus la scăderea mărimii mamiferelor până la sfârşitul ultimei Ere Glaciare. Conform Washington Post, o nouă lucrare ştiinţifică sugerează că principala cauză a modificării mărimii mamiferelor au fost oamenii şi alţi hominizi.

”Am analizat informaţiile despre fosilele vechi de 65 de milioane de ani şi am ajuns la întrebarea >,” se întreba principalul autor al lucrării, Felisa Smith, paleoecologist din cadrul Universităţii din New Mexico. Pentru o mare parte din istoria evoluţiei răspunsul este nu. ”Timp de 65 de milioane de ani nu a contat mărimea pe care o aveai,” a declarat Smith. 

Acest lucru a fost valabil până când un nou tip de prădători au intrat în scenă: Homo erectus În urmă cu aproximativ 1,8 milioane de ani, hominizii ce au fost pentru o lungă perioadă de timp dependenţi de plante au devenit ”dependenţi de carne”. 

În timp ce aceşti noi vânători au plecat din Africa pentru a vâna, a apărut şi extincţia mamiferelor masive. Aşadar, dacă tot pierdeau timp şi energie la vânătoare, primii oameni alegeau prada mai mare. ”Vânezi un iepure şi hrăneşti o familie mică. Dar dacă vânezi un mamut hrăneşti un întreg sat,” a declarat Smith. 

De asemenea, se poate ca hominizii să fii vânat aceste mamifere uriaşe şi din alte motive, precum frica sau pentru a distruge competiţia pentru hrană. În timp ce oamenii se răspândeau în întreaga lume, masa mamiferelor din Eurasia s-a înjumătăţit în decursul a 100.000 de ani. Smith şi echipa sa au descoperit că în Australia mamiferele au în prezent doar 10% din masa corporală pe care o aveau în urmă cu 125.000 de ani. 

În America de Nord, mamiferele masive au rezistat până la sfârşitul Pleistocenului, dar atunci când au început să dispară totul a decurs extrem de rapid. Smith consideră că fenomenul a fost provocat de inventarea unor arme mult mai eficiente de către Homo sapiens. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Unul din patru mamifere risca sa dispara
 
De ce trăiesc oamenii atât de mult?
 
O populaţie de marsuini atrage turiştii în Bremen
 
Centrul elefantilor a fost distrus de inundatii