Masculii ce au grijă de pui au mai multe şanse să se reproducă

21 10. 2018, 08:32

În cadrul unui studiu anterior, cercetătorii au descoperit că masculii de gorilă din Rwanda au un comportament neobişnuit pentru un mamifer, ei ajută la îngrijirea puilor care trăiesc în grupul lor social, fie că sunt sau nu părinţii puilor. Conform Phys, scopul noului studiu a fost de descoperie a mecanismelor din spatele acestui comportament. 

„Gorilele de munte şi oamenii sunt singurele primate din care masculii dezvoltă legături sociale puternice cu puii”, a declarat Stacy Rosenbaum, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii Northwestern. „Masculii îşi petrec o bună perioadă de timp cu puii, iar cei ce îi curăţă şi se odihnesc mai mult cu ei au şanse mai mari să se reproducă. Noi credem că femelele aleg să se împrecheze cu masculii în funcţie de aceste interacţiuni”, a declarat Christopher Kuzawa, coautor al studiului. 

Studiul sugerează o cale alternativă prin care comportamentul patern a evoluat în cazul speciei umane. „Am crezut mereu că modul în care bărbaţii au grijă de copii are la bază o structură socială specifică, monogamia, deoarece oferă siguranţa că masculul are grijă doar de pui săi. Însă informaţiile recente sugerează că există o metodă alternativă, evoluţia fiind cea care generează acest comportament chiar şi atunci când masculii nu ştiu care sunt puii lor”, a declarat Rosenbaum. „În general, la bărbaţi nivelul de testosteron scade odată ce devin părinţi. Se crede că acest lucru îi ajută să se axeze mai mult pe nou-născut”, a declarat Kuzawa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:  

Cât de mult se aseamănă oamenii cu gorilele. Ce ne diferenţiază?
 
„Gorila invizibila” – Cum ne tradeaza intuitia?
 
Gorilele tinere au învăţat să demonteze capcanele braconierilor din sălbăticie – VIDEO
 
Ce e mai rau decat o gorila furioasa? O gorila furioasa cu un cutit