Gheţarul Ross are propiul său „cântec”. Specialiştii au reuşit să înregistreze zgomotul produs de blocul de gheaţă ce are o suprafaţă de două ori mai mare decât România

27 10. 2018, 00:00

Fenomenul a fost observat accidental în zona banchizei Ross. Conform Tech Times, din nefericire tonurile emise de blocul de gheaţă sunt mult prea joase pentru a fi auzite de către urechea umană. Pentru a „asculta” aceste zgomote seismice, cercetătorii au îngropat o serie de senzori sub suprafaţa gheţii. 

„Este ca şi cum ai sufla într-un flaut”, a descris sunetul geofizicianul Julien Chaput, principalul autor al studiului. „Cântecul” banchizei Ross este produs de vântul ce suflă de-a lungul dunelor de zăpadă ce duc la apariţia vibraţiilor cu diferite frecvenţe. De asemenea, temperatura aerului este un alt factor ce afectează rapiditatea cu care se propagă undele seismice pe suprafaţa zăpezii. 

Cercetătorii consideră că modificările zgomotului seismic al banchizei ar putea oferi detalii cu privire la evoluţia gheţarului, mai ales dacă există posibilitatea ca aceasta să se fisureze. Banchiza Ross este cel mai mare bloc de gheaţă din Antarctica. Măsoară aproximativ 487.000 kilometri pătraţi, aproape de două ori mai mare decât suprafaţa României (238.397 km²). 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

După o călătorie de 18 ani către Ecuator, cel mai mare gheţar din lume ar putea să dispară
 
Monitorizările din satelit pe mai multe decenii au scos la iveală reducerea alarmantă a calotei glaciare din Antarctica
 
Cercetătorii de la NASA au realizat primele hărţi globale ale lui Pluto şi Charon
 
Fenomen îngrijorător în Antarctica: peste 700.000 de kilometri pătraţi din calota Ross, afectaţi de topire