Cea mai mică primată descoperită vreodată are indicii cu privire la evoluţia maimuţelor

07 11. 2018, 00:00

Cel mai probabil, specia a fost o victimă a selecţiei naturale, nefiind capabilă să fie competiţie cu maimuţele colobine care ocupau aceeaşi nişă ecologică acum 12,5 milioane de ani.

James Rossie de la Stonybrook University din New York a găsit dintele în 2004, împreună cu un coleg, Andrew Hill de la Yale University. Descoperirea, care a fost publicată online recent în Journal of Human Evolution, oferă indicii cu privire la un aspect al cursei înarmării dintre Hominoidea şi maimuţe în timpul Miocenului mediu-târziu, acum 6-14 milioane de ani, scrie New York Times.

Înainte de această perioadă, speciile de primate superioare dominau peisajul, depăşind numeric speciile de maimuţe. Dar dintr-o anumită cauză, balanţa s-a înclinat în această fereastră de timp, diversitatea primatelor prăbuşindu-se, iar numărul de specii de maimuţe a explodat. Astăzi există mai mult de 60 de specii de maimuţe colobine, consumatoare avide de frunze în Asia şi Africa.

De asemenea, cel mai evident motiv al restrângerii numărului de specii de primate a fost competiţia. Ecourile de atunci se simt şi astăzi, existând doar 20 de specii de primate superioare (dintre care şi omul), în contrast cu mai mult de 130 de specii de maimuţe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute

Maimuţele pot articula sunete, dar nu pot fi înţelese. Care este problema?

60% din speciile de primate sunt în pericol de a fi pe cale de dispariţie. Care este principalul vinovat şi cum pot fi salvate

Lemurienii din Madagascar intră în top 25 cele mai periclitate primate (FOTO)