Imagini inedite cu un cocoş de munte filmat în România

18 04. 2020, 16:00

Cocoşul de munte este o specie caracteristică pădurilor de conifere, cu o răspândire inegală de-a lungul lanţului carpatic.

„Dimorfismul sexual este foarte accentuat, masculul fiind uşor de recunoscut după talia mare şi penajul închis, în timp ce femela considerabil mai mică are un penaj brun pestriţ”, precizează reprezentanţii parcului în postare..

În perioada împerecherii, denumită popular rotit, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete specifice ce atrag femelele. Deseori masculii rivali se bat cu lovituri puternice de aripi şi se ciupesc de penele capului şi ale cozii. După împerechere, grija construirii cuibului şi a creşterii puilor rămâne doar în sarcina găinii.

În Parcul Naţional Piatră Craiului au fost identificate până în prezent 7 locuri de rotit situate la limita pădurii, în special pe versantul estic, numărul cocoşilor observaţi variind între 2-3 şi 5-6 în zonele mai propice, cu un număr similar de găini. „Sarcina monitorizării acestora revine personalului de teren care face observaţii directe şi instalează camere de supraveghere în zona pentru a studia comportamentul acestei specii emblematice pentru sălbăticia munţilor Carpaţi”, mai precizează sursa citată.