Fosila unui dinozaur surprinde schimbările care apar odată cu evoluția

20 10. 2020, 17:00

This browser does not support the video element.

Cercetătorii explică faptul că această specie de dinozaur avea un deget în minus față de cele mai apropiate rude ale sale.

Cercetătorii au făcut publice o serie de detalii despre o nouă specie de dinozaur, Oksoko avarsan, care avea un cioc asemănător unui papagal și doar două degete funcționale pe antebrațe , cu unul mai puțin decât speciile cu care se înrudea, sugerând o capacitate de diversificare și adaptare la noile împrejurimi, notează Science Alert.

Adaptarea la mediu a dus la schimbări fizice

Pe baza a șase ani de studii și analize ale fosilelor, experții  care au semnat acest studiu spun că acest dinozaur fără dinți și acoperit cu pene, ar fi trăit în urmă cu 72-66 milioane de ani și putea măsura până la aproximativ doi metri în lungime, atungi când ajungea la maturitate.

Oamenii de știință subliniază că aceste fosile oferă o serie de informații extrem de interesante despre familia de dinozauri din care făcea parte. De asemenea, aceștia explică faptul că au avut ocazia de a studia o specie care și-a pierdut un deget funcțional, iar aceasta este o dovadă a unei diete și stil de viață în schimbare.

Oksoko avarsan este interesant, deoarece scheletele descoperite sunt complete și modul în care au fost conservate arată că exemplarele tinere se deplasau în grupuri”, spune paleontologul Gregory Funston de la Universitatea Edinburgh din Regatul Unit.

„Dar, mai important, aripa sa cu două degete ne-a determinat să privim modul în care mâna și membrele anterioare s-au schimbat de-a lungul evoluției oviraptorilor, aspecte care nu fuseseră studiate până acum. Acest studiu a relevat de ce oviraptorii erau atât de diverși înainte de dispariția care a ucis dinozaurii „.

Această abilitate de adaptare la diferite habitate și surse de hrană, arătată de trecerea de la trei la două degete funcționale, ajută la explicarea motivului pentru care această familie de dinozauri omnivori era atât de diversă înainte de extincția din urmă cu 65 de milioane de ani.

Prin analiza atentă a scheletlor, inclusiv semne de identificare de pe cranii și membrele anterioare, echipa a reușit să identifice O. avarsan ca o nouă specie. Descoperirea a fost confirmată de micul nod al unui al treilea os al degetului unde ar trebui să fie un deget întreg. Această pierdere treptată a degetelor s-a întâmplat de-a lungul a milioane de ani, iar cercetătorii cred că ar fi putut fi o adaptare la viața în deșert.

Studiul a fost publicat în Royal Society Open Science.

Citește și:

Doi fermieri chinezi au găsit fosilele unor dinozauri care au murit în timp ce dormeau

Fosilele unui animal gigantic ce a trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii au fost descoperite în Polonia

O descriere amănunţită asupra unor fosile poate scoate la iveală unul dintre cele mai mari mistere ale dinozaurilor

În România au fost descoperite fosilele unei reptile zburătoare contemporane cu dinozaurii