Home » Istorie » Fosilele unui animal gigantic ce a trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii au fost descoperite în Polonia

Fosilele unui animal gigantic ce a trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii au fost descoperite în Polonia

Fosilele unui animal gigantic ce a trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii au fost descoperite în Polonia
Publicat: 26.11.2018
Descoperirea unui animal preistoric gigant, ce a trăit în Triasic, în urmă cu 200 milioane de ani, indică faptul că dinozaurii nu erau singurul grup de animale uriaşe.

Deşi dinozaurii au dominat perioada Jurasicului, un grup de animale numit therapsida, strămoşii tuturor mamiferelor moderne, a prosperat cu mult înaintea dinozaurilor. Conform Independent, rămăşiţele fosilizate ale mamiferului ce seamănă cu o reptilă au fost descoperite în Polonia. Acestea dezvăluie că animalul cântărea aproximativ nouă tone şi avea înălţimea unui elefant.

Cercetătorii au identificat rămăşiţele ca aparţinând unei forme de dicynodont din grupul therapsida şi l-au denumit Lisowicia bojani, după satul polonez Lisowice în apropierea căruia au fost găsite fosilele. Dicynodonţii erau ierbivori, iar dimensiunile lor variau. De asemenea, majoritatea nu aveau dinţi. În ciuda trăsăturilor de reptilă, aceste animale sunt strămoşii tuturor speciilor de mamifere moderne, inclusiv oamenii.

Noua specie a fost descoperită de o echipă de la Universitatea Uppsala din Suedia şi membrii Academiei de Ştiinţă din Polonia. Mărimea fosilei reprezintă faptul că paleoantropologii vor trebui să reconsidere modul în care înţeleg descendenţa Therapsidelor.

Dicynodonţii erau animale incredibile din  perioada mijlocie şi târzie a Triasicului. Lisowicia este unul dintre primii dicynodonţi şi cel mai mare tetrapod din Triasic” a declarat specialistul Grzegorz Niedzwiedzki din cadrul Universităţii Uppsala. Primele descoperiri privind specia din Polonia au fost realizate în 2005 de către Robert Borzecki şi Piotr Menducki. De atunci peste 1.000 de oase şi fragmente de oase au fost extrase din zonă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperită o specie ÎNFRICOŞĂTOARE de dinozaur care seamănă cu un demon din filmul ‘Ghostbusters’ – VIDEO

Şansa mamiferelor a fost dispariţia dinozaurilor. Ce stă la baza diversităţii speciilor de mamifere?

Un mamifer rar ce trăia alături de dinozauri există şi în prezent

O specie străveche de mamifere a supravieţuit extincţiei dinozaurilor. Cum arăta – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase