Blana ornitorincului strălucește în nuanțe de verde sub lumina ultravioletă. Cum au descoperit cercetătorii trăsătura rară

31 12. 2020, 17:00

Cât de unic este ornitorincul? Este unul dintre puținele mamifere care depun ouă, este veninos, poate simți prada cu ajutorul electrolocației, și mai nou, după cum au descoperit oamenii de știință recent, blana sa strălucește în nuanțe de verde sub lumina ultravioletă.

Biofluorescența are loc atunci când lumina este absorbită și apoi emisă în lungimi de undă diferite. De asemenea, este excepțional de rară în rândul mamiferelor, deși are loc în cazul multor specii de reptile, pești și amfibieni.

Înainte de această descoperire, publicată recent în jurnalul Mammalia, această trăsătură bizară a mai fost observată doar în rândul veverițelor zburătoare și oposumilor.

Ornitorincul aparține unui grup de mamifere numit monotreme, care depun ouă din care ies puii lor, deși acei pui sunt hrăniți apoi cu lapte, după cum se întâmplă în cazul tuturor mamiferelor.

Laptele de ornitorinc conține o proteină cu proprietăți antibacteriene

Monotremele sunt „o linie antică de mamifere cu o istorie evoluționară independentă și îndelungată”, potrivit cercetătorilor de la Northland College din SUA, ceea ce explică motivul pentru care ornitorincii sunt atât de unici.

Într-adevăr, potrivit cercetărilor publicate în 2018, biochimia ornitorincului este atât de unică încât laptele său conține o nouă proteină cu proprietăți antibacteriene despre care oamenii de știință cred că poate fi folosită pentru a trata infecțiile rezistente la antibiotice.

Unul dintre autorii noului studiu a descoperit anterior din greșeală că veverițele zburătoare strălucească în nuanțe de roz sub lumina ultravioletă, în timp ce căuta licheni în timpul nopții.

Curiozitatea și o întâmplare fericită au dus la o nouă descoperire

Deși aceste trei animale provin din aceeași linie de mamifere, toate sunt în mare parte active în timpul nopții și chiar înainte de răsăritul soarelui, potrivit Sky News.

Cercetătorii sugerează că aceste animale „și posibil multe altele au dezvoltat biofluorescența pentru a se adapta la condițiile cu lumină scăzută”, astfel încât să fie vizibile unele pentru altele în întuneric.

„A fost o combinație între curiozitate și o întâmplare fericită care ne-a făcut să luminăm cu UV ornitorincii de la Muzeul Field. Însă, am fost interesați și să vedem cât de mult s-a extins trăsătura biofluorescentă în rândul mamiferelor. Se pare că monotremele s-au desprins din linia marsupial-placentală în urmă cu peste 150 de milioane de ani. Așadar, este interesant să vedem că până și animalele care erau rude atât de îndepărtate aveau blană biofluorescentă”, a declarat profesorul Paula Spaeth Anich, autor principal al noului studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință avertizează că dispariția mamiferelor se apropie de un „al doilea val” fără precedent

O specie de mamifere a fost redescoperită după 50 de ani

O nouă superputere a tardigradelor a fost descoperită: un scut protector fluorescent

Abilitatea incredibilă descoperită la cameleoni. Oasele reptilei sunt fluorescente