România, acoperită de un praf saharian. Părțile bune și rele ale fenomenului

25 06. 2021, 17:00

După canicula din ultimele zile din țara noastră și codul roșu de ploi și vijelie pentru județele Cluj, Sibiu și Suceava, de vineri, România este acoperită și de un nor de praf saharian venit din Africa. Specialiștii ne transmit că nu trebuie să ne speriem de el.

Profesorul de fizică Silviu Gurlui afirmă că praful saharian adus din Africa de curenții de aer din atmosferă a intrat pe teritoriul României, iar până în această după-amiază va acoperi țara.

Potrivit acestuia, fenomenul are părți bune, dar mai ales părți neplăcute.

GALERIE FOTO

„Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf”, a scris profesorul Silviu Gurlui pe Facebook.

Praful conține particule micrometrice care, în aer, pot perturba transportul aerian. „Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri”, a afirmat fizicianul.

Praful saharian fertilizează solul și reduce radiația solară

Praful saharian este însă util plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante. „Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele”, a precizat Silviu Gurlui.

Este așadar un bun fertilizant al solului și util/hrană pentru fauna acvatică dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificări fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzește gheața (topindu-se mai repede sub radiația solară) și, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenți patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetație, etc ) sau particule nocive ce sunt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe”, a mai spus el.

Cod roșu de ploi și vijelii

După canicula puternică care a afectat România în ultimele zile, meteorologii au emis vineri avertizări cod roșu de ploi și vijelii pentru mai multe localități din județele Cluj și Sibiu.

Potrivit ANM, una dintre avertizări vizează localitățile Iara, Săvădisla, Feleacu, Băișoara, Petreștii de Jos, Ciurila, Tureni, Valea Ierii din județul Cluj. Acesta a fost în vigoare până la ora 16.30.

A doua avertizare, în vigoare până la 16.15, se referea la localitățile Cisnădie, Rășinari, Sadu, Boița, Râu Sadului din județul Sibiu.

În aceste zone s-au semnalat averse torențiale ce au acumulat 40-50 l/mp, vijelie, grindină de medii și mari dimenisuni și frecvente descărcări electrice.

Totodată, mai multe localități din județul Suceava au fost vineri, până la ora 17.10, sub avertizare Cod roșu de ploi și vijelii.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, au fost vizate localitățile Poiana Stampei și Coșna din județul Suceava.

În aceste zone s-au semnalat averse ce au depășit 50-60 l/mp, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelie și frecvente descărcări electrice.