Home » D:News » Sateliții au surprins o uriașă furtună de praf din Namibia deplasându-se peste Oceanul Atlantic

Sateliții au surprins o uriașă furtună de praf din Namibia deplasându-se peste Oceanul Atlantic

Publicat: 01.08.2020

Landsat 8 este unul dintre cei mai recenți sateliți lansați de SUA și deține puternicul Operational Land Imager (OLI). OLI este un mecanism de imagistică cu o rază de acțiune vastă.

Satelitul a surprins recent vânturile din Namibia care au adunat nisip și l-au cărat deasupra Oceanului Atlantic.

Astfel de vânturi sunt numite „vânturi berg”. Pot apărea brusc și pot crește temperaturile cu până la 20 de grade Celsius.

Astfel de vânturi pot fi fierbinți și uscate, adună sedimente fine și le pot căra deasupra oceanului. Aceste imagini au fost surprinse la data de 17 iulie 2020, atunci când un vânt „berg” era activ.

Astfel de furtuni de praf pot fi importante surse de nutrienți

Namibia este o țară secetoasă, având doar două lacuri naturale permanente. Această țară are parte de mai puține precipitații decât orice alt stat din Africa subsahariană. Namibia este situată între două deșerturi, Kalahari și Namib.

Platoul central înalt și uscat produce „vânturile berg” care cară praful deasupra oceanului. De asemenea, platoul central acoperă o regiune vastă care se întinde de-a lungul țării, de la nord la sud.

Sateliții au surprins nenumărate imagini ale transportării de praf pe suprafața Pământului. Transportul de praf de pe regiunile continentale în cele oceanice poate fi o importantă sursă de nutrienți pentru fitoplancton.

Vânturile pot conține atât de mulți nutrienți încât declanșează „înflorirea apei”

Uneori, aceste vânturi conțin atât de mulți nutrienți încât declanșează reproducerea rapidă a fitoplanctonului, numită și „înflorirea apei”. Acestea sunt evenimente importante din biosferă, având în vedere că fitoplanctonul formează bazele lanțului trofic acvatic, scrie Science Alert.

În luna iulie, sateliții Aeolus și Copernicus Sentinel au urmărit o furtună imensă de nisip care s-a deplasat din deșertul Sahara până în America de Nord.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alertă de uragan pentru furtuna tropicală Gonzalo, emisă de autoritățile din Barbados

Cercetătorii au găsit o explicație pentru furtuna hexagonală de pe Saturn

În mijlocul Pacificului există un „deșert”. Iată ce trăiește acolo

Cercetătorii au găsit plasticul care „lipsea” din oceane

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase