Cele mai încântătoare și populare flori care nu ajută deloc albinele

06 03. 2023, 14:30

Suntem, adesea, tentați să plantăm cât mai multe soiuri de flori în grădini, pentru a avea un spațiu exterior colorat și încântător. Dacă ne gândim, însă, la insecte, ideea de a avea o vegetație luxuriantă în propria curte nu pare a fi foarte inspirată.

Pentru a decora spațiile din exterior, cele mai multe orașe, dar și grădinarii amatori se bazează pe florile care dețin multiple calități: au culori vii și diverse, forme neobișnuite și dimensiuni diferite.

Aceste atribute încântă privirea trecătorilor, însă nu toate florile sunt folositoare pentru albine și nici pentru alte insecte care polenizează. Ba chiar, de multe ori, apare exact opusul.

Un exemplu elocvent în acest sens este petunia, o plantă ornamentală foarte populară, care provine din America de Sud. La bază, aceasta are cinci petale, însă în urma intervențiilor artificiale, sunt și variante hibrid, care au uneori și zece petale.

Transformarea petuniei: de la 5 petale, la 10

„Cu toții iubim florile mari, ample și colorate, iar pentru a le face din ce în ce mai atractive, am selectat speciile cu două rânduri de petale, ceea ce conferă impresia că planta este mai mare decât în realitate. Însă, de fapt, partea cu nectar, care este vitală pentru polenizatori, ar putea să nu mai existe din cauza acestor selecții. Sau, ca în alte cazuri, ar putea să fie ascunsă printre petale”, a explicat Stephanie Frischie, specialist în plante și care lucrează la o organizație neguvernamentală din Oregon (SUA), potrivit BBC.

Exact acest lucru s-a produs și în cazul petuniilor. La florile hibrid cu câte două rânduri de petale, partea care produce nectarul a dispărut, deoarece planta a investit mare parte din resurse în petalele numeroase și mari.

Între timp, un studiu arată că unele varietăți de plante fie nu mai conțin deloc nectar, fie acesta este complet inaccesibil pentru albine, din cauza formei florilor.

Petunia, foarte populară în marile orașe

Totuși, orașele de toate dimensiunile sunt populate de petuniile care au câștigat teren grație aspectului și culorilor puternice.

„Acum câțiva ani, chiar puteam să admirăm plante sălbatice în orașe, dar în mod progresiv, lucrurile s-au mai schimbat. Autoritățile locale le preferă pe cele care atrag oamenii. Aceste criterii nu sunt deloc utile pentru insecte, care suferă din această cauză”, a mai spus Frischie.

De exemplu, în Germania, 70% dintre speciile de plante sunt în declin în întreaga țară. Varietatea de soiuri a scăzut, în medie, cu aproape 2% în fiecare decadă, de 60 de ani încoace, iar de vină se crede că ar fi aceste plante invazive, pe care oamenii le plantează în grădini.

Iar declinul albinelor nu este doar din cauza horticulturii selective, ci și din cauza importării unor specii exotice. Plantele care nu aparțin locului pot fi destul de atrăgătoare pentru oamenii care le vor în grădini, dar insectele nu le consideră deloc utile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Florile otrăvitoare” neuronale ar putea fi o sursă pentru Alzheimer, arată un studiu

Cercetătorii au descoperit că viața ar putea înflori sub gheața din Antarctica. Cum este posibil?

Un nou dispozitiv combate cu eficiență „masacrele” în rândul albinelor

Durata de viață a albinelor a scăzut cu 50% în ultimele cinci decenii