Home » Istorie » Un recipient medicinal vechi de 500 de ani conține un amestec de plante cu proprietăți antiinflamatorii

Un recipient medicinal vechi de 500 de ani conține un amestec de plante cu proprietăți antiinflamatorii

Publicat: 28.02.2023

Un studiu al unui corn de vită folosit ca recipient medicinal a dezvăluit că acesta conține amestecuri de plante folosite de poporul khoi sau san în urmă cu 500 de ani.

Acest recipient medicinal a fost descoperit în adăpostul din stânci La vie D’Antan, situat în munții Langkloof din Africa de Sud.

Adăpostul din stâncă conține până la 30 de picturi în diferite nuanțe de vopsea pe bază de roșu și galben ocru pe lățimea surplombei, înfățișând figuri umane cu instrumente de vânătoare, animale precum antilopa, precum și amprente de mâini umane.

Un recipient medicinal confecționat din cornul unei vite conține plante cu proprietăți antiinflamatorii

Coarnele de vită au fost folosite în mod tradițional ca recipiente pentru medicamente pe tot continentul Africii, deși în Africa de Sud, cochilia de țestoasă și coaja de ou de struț sunt în general mai comune.

Cornul de vită din La vie D’Antan este acoperit cu un capac din piele brută și a fost învelit într-un mănunchi de frunze și tulpini de Boophane disticha, apoi fixat cu o frânghie răsucită din fibre vegetale.

A fost efectuată o analiză chimică a micro-reziduurilor prelevate din conținutul cornului utilizând cromatografie gazoasă-spectrometrie de masă (GC-MS). Rezultatele studiului au arătat că cornul conținea compuși medicinali pe bază de plante, printre care mono-metilinozitolul și lupeolul.

Mono-metilinozitolul apare în mai multe plante medicinale tradiționale găsite în munții Langkloof, cum ar fi Sutherlandia frutescens, Cyclopia intermedia, Lotonius laxa și Clitoria ternatea. Sutherlandia frutescens are proprietăți antioxidante puternice și a fost folosită de poporul Khoi pentru spălarea rănilor și tratarea febrei și a infecțiilor oculare, explică Heritage Daily.

Lupeolul apare și el în mai multe plante medicinale găsite în Africa de Sud, cum ar fi Ficus cordata, Asteracantha longifolia și mai multe specii diferite de Euphorbia. Lupeolul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene și, mai recent, a fost folosit în tratamentul cancerului și în cercetarea antimalarică datorită proprietăților sale antioxidante.

Cornul are o vechime de circa 500 de ani

„Datarea cu radiocarbon a unui eșantion de corn acoperit cu piele îl plasează în uz între anii 1461 și 1630. Din câte știm, recipientul de la La vie D’Antan este cel mai vechi recipient pentru medicamente găsit până acum în sudul Africii”, a declarat Justin Bradfield, de la Institutul de Cercetare Paleo-Universitară din cadrul Universității din Johannesburg, din Africa de Sud.

„Deși nu am putut verifica contemporaneitatea cornului și a conținutului său, considerăm că este puțin probabil ca cornul să fi fost transmis timp de mai mult de două sau trei generații (sau 40-60 de ani). Pachetul pare să fi fost plasat în mod deliberat în adăpostul stâncii, cu intenția de a-l lăsa acolo pentru ceva timp”, a adăugat Bradfield.

Studiul a fost publicat în South African Journal of Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Fosilele dezvăluie dinozaurii din Patagonia preistorică

De ce se tem arheologii să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?

Arheologii au scos la lumină un vechi mormânt regal în Luxor. Cui i-ar aparține?

Tabăra antică în care oamenii găteau ouă de struț cu mii de ani în urmă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase