Ar putea oamenii să trăiască sub pământ pentru a supraviețui schimbărilor climatice?

30 08. 2023, 16:00

Luna iulie a anului 2023 ar putea rămâne în istorie ca momentul în care omenirea a înțeles în sfârșit consecințele îngrozitoare ale dependenței noastre de combustibili fosili.

Pe măsură ce ne pregătim să trăim într-o lume cu fenomene meteorologice din ce în ce mai extreme, ar putea fi momentul să luăm în considerare adaptări precum traiul sub pământ.

Înconjurați de mase de rocă și sol care absorb și rețin căldura, temperaturile pot rămâne mult mai stabile, fără a fi nevoie să ne bazăm pe aer condiționat sau încălzire, care consumă multă energie.

Nu numai că este posibil să trăiești o viață sub pământ, dar oamenii (și animalele) au trăit confortabil sub pământ de-a lungul istoriei.

O soluție viabilă pentru a face față unei crize climatice emergente?

În orașul Coober Pedy din sudul Australiei, unde se exploatează opalul, 60% din populație profită de acest efect trăind sub pământ. Numele Coober Pedy provine de la o expresie aborigenă, kupa piti, care înseamnă „omul alb într-o gaură”.

În timpul verilor de 52 °C și al iernilor de 2 °C, „adăposturile lor” rămân la o temperatură constantă de 23 °C.

La suprafață, căldura verii poate face ca păsările să cadă din cer și electronicele să se prăjească. Dar, sub pământ, mulți rezidenți au amenajări destul de luxoase, cu saloane confortabile sau piscine.

Casele trebuie să fie la cel puțin 2,5 metri sub suprafață pentru a preveni prăbușirea acoperișului. În ciuda acestei reglementări, se întâmplă ocazional prăbușiri. În anii 1960 și 1970, localnicii au făcut găuri în pământ folosind târnăcoape și explozibili. Astăzi, ei folosesc instrumente industriale de excavare, deși uneori munca se face încă manual.

Iulie 2023 ar putea rămâne în istorie

Tăierea unor bucăți mari de rocă nu durează foarte mult, deoarece gresia și siltitul (o rocă sedimentară) sunt atât de moi încât pot fi zgâriate cu un briceag, scrie ScienceAlert.

Lumea subterană este sinonimă cu moartea în multe culturi. Faptul de a fi sub pământ în spații închise poate declanșa claustrofobie și teama de ventilație slabă și de prăbușiri.

Oamenii care trăiesc prea mult timp sub pământ, fără a fi expuși la lumina zilei, pot dormi până la 30 de ore la un moment dat. Perturbarea ritmului lor circadian poate cauza o serie de probleme de sănătate.

Un alt risc în cazul traiului subteran este reprezentat de inundațiile fulgerătoare, ceea ce este deosebit de îngrijorător în condițiile în care schimbările climatice promit să aducă mai multe fenomene meteorologice extreme, precum uraganele.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Microbiomul solului, „pielea vie” a Pământului, amenințat de schimbările climatice