Home » Știință » Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Publicat: 12.12.2022

Pentru moment, viața continuă să prospere pe planeta noastră bogată în oxigen, dar Pământul nu a fost întotdeauna așa, iar oamenii de știință au descoperit că, în viitor, atmosfera va reveni la una bogată în metan și săracă în oxigen. Schimbarea va avea loc, cel mai probabil, peste aproximativ un miliard de ani.

Această schimbare va face ca planeta să revină la o stare asemănătoare cu cea în care se afla înainte de ceea ce este cunoscut sub numele de Marele Eveniment de Oxigenare (GOE), în urmă cu 2,4 miliarde de ani.

Mai mult, cercetătorii din spatele noului studiu susțin că oxigenul atmosferic este puțin probabil să fie o caracteristică permanentă a lumilor locuibile în general, fapt ce are implicații pentru eforturile noastre de a detecta semne de viață în afara Universului, conform Science Alert.

În ce condiții prevăd cercetătorii că va începe dezoxigenarea Pământului?

Conform estimărilor actuale, cercetătorii au explicat că planeta noastră ar putea să piardă cantitatea de oxigen pe care o are astăzi înainte de unele schimbări climatice extreme.

„Modelul prevede că o dezoxigenare a atmosferei, cu oxigenul atmosferic scăzând brusc la niveluri care amintesc de Pământul arhaic, va fi declanșată probabil înainte de începerea condițiilor cu efect de seră în sistemul climatic al Pământului și înainte de pierderea extensivă a apei de suprafață din atmosferă”, au explicat cercetătorii,

Acel moment va reprezenta sfârșitul omenirii și al altor forme de viață care se bazează pe oxigen ca să trăiască, așa că, să sperăm că o să ne dăm seama cum să plecăm de pe planetă, la un moment dat, în următorul miliard de ani.

Dispariția vieții, prima dintre repercusiuni

În sprijinul unor concluzii, cercetătorii au efectuat simulări detaliate ale biosferei Pământului, luând în considerare modificările luminozității Pământului și scăderea nivelului de dioxid de carbon, pe măsură ce gazul este descompus de nivelurile tot mai ridicate de căldură.

Oamenii de știință au prezis anterior că o creștere a radiațiilor solare va șterge apele oceanice de pe fața planetei noastre în aproximativ două miliarde de ani. Modelul actual, în schimb, bazat pe o medie de sub 400.000 de simulări, spune că reducerea nivelului de oxigen va duce, mai întâi, la dispariția vieții.

„Scăderea oxigenului este extremă. Vorbim despre de un milion de ori mai puțin oxigen decât există astăzi”, a spus Chris Reinhard, cercetător al Pământului de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA.

Căutarea altor planete locuibile, o misiune prioritară

Cercetătorii urmăresc să caute, totodată, planete locuibile din afara Sistemului Solar. Telescoape din ce în ce mai puternice sunt puse în funcțiune, iar oamenii de știință vor să știe ce ar trebui să caute în datele numeroase pe care le colectează aceste instrumente.

Studiul face parte din proiectul NExSS (Nexus for Exoplanet System Science) al NASA, care investighează gradul de locuibilitate de pe alte planete.

Cercetarea a fost publicată în Nature Geoscience.

Vă mai recomandăm și:

Cea mai frumoasă fotografie cu Pământul a fost făcută în urmă cu 50 de ani

De unde provine oxigenul care face posibilă existența vieții pe Pământ?

O strălucire misterioasă din Univers este îndreptată direct spre Pământ

Pământul s-ar putea confrunta cu a șaptea extincție în masă, nu cu a șasea

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase