Ştiinţa din spatele SEXULUI: de ce este primordial pentru longevitate şi cum poţi să îl faci mai bun – VIDEO

02 01. 2016, 09:13
 Mai multe studii au elucidat relaţia pe care o are activitatea sexuală dintre două persoane şi sănătatea cardiacă, evitarea osteoporozei, demenţei şi ajută la îmbunătăţirea stării de spirit.
 
Explozia de hormoni
 
 
Un hormon cheie eliberat în timpul sexului este oxitocina. Potrivit cercetătorului Arun Ghosh, medic de familie specializat în sănătatea sexuală la Spitalul Spire din Liverpool, acest hormon ne ajută să devoltăm încrederea în oameni şi să creştem nivelul de empatie. Acest hormon face ca femeile să devină mai credule, să lase garda jos şi să se încadreze într-o relaţie amoroasă cu un bărbat după ce au făcut sex.
 
Însă, organismul nu poate distinge dacă persoana cu care am făcut sex este o aventură ocazională sau e logodnicul/a, iar oxitocina este eliberată în aceeaşi cantitate. Bărbaţii, pe de altă parte, în loc de a obţine un val de hormon care determină dorinţa de uniune, vor primi un val de plăcere simplă. „Problema e că atunci când un om simte orgasm, hormonul principal eliberat este dopamina – hormonul placere. Iar acest lucru poate crea dependenţă „, afirmă doctorul Ghosh.
 
Sexul previne pericolul demenţei
 
 
Mulţi dintre noi suntem conştienţi de faptul că celulele creierului se reduc numeri cu vârsta. Se consideră că pierdem 7.000 celulele ale creierului în doar o singură zi după ce atingem vârsta de 35 de ani. Potrivit oamenilor de stiinţă de la Universitatea Princeton din SUA, vestea bună este că sexul regulat ne poate ajuta să producem mai multe celule cerebrale noi.
 
Studiile relizate pe animale sugerează că sexul stimulează creşterea celulelor creierului în hipocampus, partea creierului responsabilă de memorie şi învăţare.Factorii precum stresul şi depresia s-au dovedit a micşora hipocampusul, iar exerciţiul sexual contracarează acest efect.
 
„Există unele dovezi că persoanele în vârstă care sunt activi sexual sunt mai putin susceptibile de a avea demenţă. Sexul creşte fluxul de sânge la nivelul creierului, ceea ce îmbunătăţeşte nivelul de oxigen”, a declarat Ghosh.
 
„Analiza RMN a arătat că, în timpul orgasmului, neuronii din creier sunt mai activi şi folosesc mai mult oxigen”, explică Barry Komisaruk, profesor de psihologie la Universitatea Rutgers, cercetător principal al unui studiu despre Sex şi Neuroştiinţă.
 
Preludiul face sexul mai bun
 
Buzele au terminaţii nervoase de 100 de ori mai multe decât vârful degetelor. Prin urmare, ”săruturile stimulează mai multe mecanisme la nivelul creierului, eliberând substanţe chimice care scad stresul şi stimulează starea de spirit. Sexul va fi mai bun dacă înainte de actul sexual vor fi mai multe săruturi”, afirmă cercetătorul Arun Ghosh.
 
 
Un calmant natural
 
”Orgasmul (mai degrabă decât sexul) poate bloca semnalele de durere. Pragul de durere se poate ridica atât de mult încât se poate ajunge la efectul echivalent cu cel al morfinei.”, afirmă profesorul Komisaruk.
 
Cercetările pe animale şi oameni, realizate în laborator, au constatat că orgasmul poate inhiba eliberarea stimulilor de durere de la măduva spinării, astfel încât aceştia nu vor ajunge la neuronii din creier care răspund la durere.
 
Puterea minţii
 
Experţii susţin că pentru mulţi oameni, în special pentru femei, mintea joacă un rol-cheie în atingerea orgasmului. În timp ce creierul de sex masculin tinde să se concentreze pe stimularea fizică în contact sexual, cheia pentru excitarea feminină pare a fi relaxarea profunda şi o lipsă de anxietate.
 
Pastila Fericirii
 
„Există un circuit cunoscut în creier care este implicat în stimularea senzaţiei de fericire. Regiunea limbică, care se află adânc în creier şi se activează atunci cand suntem recompensaţi. Acelaşi sistem este activat de sex, droguri, jocuri de noroc”, explică Paul Thompson, profesor de neurologie la Universitatea din California, Los Angeles şi expert în imagistica creierului.
 
„Fără îndoială, sexul are nu numai beneficii fizice, ci psihologice şi sociale, de asemenea,” afirmă Ghosh.
 
 
Alte efecte benefice ale sexului sunt:
 
– Îmbunătăţeşte somnul
– Protejează de afecţiuni cardiace
– Întăreşte sistemul osos
– Sporeşte fertilitatea
– Scade riscul de cancer la prostată
– Te ajută se te laşi de fumat
– Te ajută să slăbeşti
 
Sursa: Mail Online