Un astronom britanic ne demonstrează că nu trebuie să folosim telescopul atunci când dorim să observăm Soarele. Care este motivul – VIDEO

05 05. 2016, 19:00
Încă de mici, suntem învăţaţi de părinţii noştri să nu ne aţintim privirea prea mult timp asupra Soarelui. Deşi acesta se află la o distanţă de peste 150 de milioane de kilometri faţă de noi, acest lucru nu înseamnă că corneea – membrana anterioară, transparentă, a ochiului – poate rezista razelor ultraviolete, foarte dăunătoare pentru cele două organe ale vederii. 
 
Ce se întâmplă, însă, când în faţa ochilor aşezăm o lentilă? Ne protejează aceasta ochii? Astronomul şi, totodată, prezentatorul BBC, Mark Thompson, ne demonstrează, într-un experiment, că dacă facem acest lucru nu o să ni se întâmple ceva tocmai plăcut.
 
În acest sens, el a folosit un ochi de porc şi un telescop cu un obiectiv de 80 mm, pe care l-a setat să mărească imaginea Soarelui de 50 de ori. Fiind similar cu ochiul uman, în termeni de anatomie, vascularizaţie şi de distribuţie a fotoreceptorilor, cel al porcului ne poate oferi o aproximare destul de bună pentru ceea ce s-ar întâmpla cu noi dacă am încerca să obţinem o vizualizare mărită a astrului solar. 
 
La început, nimic nu părea să se întâmple, dar, după aproximativ 20 de secunde, din ochi începe să iasă fum, iar carnea este literalmente arsă, ca şi cum ar fi fost ţinută sub lupă, într-o zi însorită. După aceea, putem vedea cum se formează o gaură prin cornee şi cristalin. Atunci când Thompson disecă globul ocular, el găseşte pe retină o zonă de culoare brună, care sugerează că razele ultraviolete au pătruns mult sub straturile superficiale ale ochiului.

Sursa:youtube.com/Awesome Science and Technology with Mark Thomopson
 
Trebuie ţinut cont de faptul că acesta nu este un experiment adecvat, efectuat de către o echipă de investigaţii, în condiţii controlate şi cu probe multiple, iar ochiul porcului nu a fost cuplat la glandele lacrimare, care, de obicei, secretă un strat protector de lichid pe suprafaţa ochiului. Drept urmare, rezultatele obţinute de Mark Thompson nu pot fi considerate de referinţă. 
 
Dacă dorim, într-adevăr, să folosim telescopul şi, în acelaşi timp, să ne protejăm vederea, specialiştii ne recomandă să construim o cutie de proiecţie. Aceasta poate fi realizată din carton şi prevăzută cu o lentilă mică, pe una dintre laturi. Cu ajutorul ei, vom putea proiecta o imagine mărită a Soarelui pe o bucată de carton alb, pe care o introducem în interiorul dispozitivului nou-creat. 
 
Sursa: sciencealert.com
 
Vă mai recomandăm şi: Cel mai mare telescop optic din lume
  
                                           China începe testarea celui mai mare telescop radio din lume. Proiectul ce a costat 176 de milioane de euro – FOTO+VIDEO
 
                                               Telescopul ocular implantabil