Home » Lumea digitală » China începe testarea celui mai mare telescop radio din lume. Proiectul ce a costat 176 de milioane de euro – FOTO+VIDEO

China începe testarea celui mai mare telescop radio din lume. Proiectul ce a costat 176 de milioane de euro – FOTO+VIDEO

China începe testarea celui mai mare telescop radio din lume. Proiectul ce a costat 176 de milioane de euro – FOTO+VIDEO
Publicat: 25.11.2015
Cu un diametru de 500 de metri, cel mai mare telescop radio din lume a ajuns la stadiul final de construcţie.
Cu denumirea FAST – Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, telescopul este construit în provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei.
 
A durat mai mult de cinci ani pentru a construi cel mai mare telescop radio din lume, cu o singură diafragmă, care poate fi comparat cu dimensiunea a 30 de terenuri de fotbal. Oamenii de ştiinţă au ajuns în ultimele etape. Ei speră că vor fi finisate toate lucrările până  septembrie 2016.
 

Galerie foto

vezi galeria
4 foto
 
Autorităţile şi inginerii chinezi au testat componenta cheie în interiorul telescopului masiv înainte de a o pune în funcţionare pe un termen nelimitat. Timp de un week-end, ”retina” a fost instalată în telescop şi testată cu succes. Un mecanism care cântăreşte 30.000 de kilograme şi este suspendat la 160 de metri deasupra vasului reflector, este încă neterminat.
 
Potrivit China Daily, vasul reflector va colecta semnale din întregul univers. Noua antenă este capabilă să reflecte semnale radio din univers la un punct focal, în cazul în care cupola receptor va fi statică.
 
 
Corpul telescopului este gigantic, măsurând 500 de metri. Înconjurul telescopului poate dura 40 de minute. Vasul enorm este format din peste 4.500 de panouri triunghiulare şi cea mai mare parte a panourile laterale măsoară 11 metri lungime.
 
„Până în prezent, unul dintre cei mai importanţi paşi a fost finalizat. Vom termina instalarea tuturor panourilor până în iunie 2016, şi ne vom strădui să finisăm instalaţia întregului sistem până la sfârşitul lunii septembrie. FAST este similar cu orice antenă de televiziune de pe un acoperiş, dar este mult mai mare. Cu un semnal mai puternic, FAST va fi capabil să scaneze de două ori mai mult decât telescopul de la observatorul Arecibo”, a declarat Li Di, cercetătorul de la Academia Chineză de Ştiinţe.
 
„Sensibilitatea şi rezoluţia FAST va permite un studiu extrem de cuprinzător a mii de galaxii în diferite medii din univers”, afirmă Lister Staveley-Smith, un astronom de la Universitatea din Australia de Vest.
 
 
Telescopul radio gigantic va costa aproximativ 1,2 miliarde de yuani (176 de milioane de euro), făcându-l cel mai mare proiect astronomic din China.
 
FAST este situat în depresiunea Dawodang, o vale imensă în judeţul Pingtang, provincia Guizhou. A fost nevoie de 17 ani ca oamenii de ştiinţă să gândească o scobitură suficient de mare pentru vasul telescopului. Cu doar un singur oraş la o distanţă de 19 km, depresia Dawodang este extrem de izolată de întreruperi magnetice.
 
Sursa: Mail Online
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase