Există o limită clară a duratei de viaţă a omului, iar aceasta a fost atinsă în urmă cu aproape 20 de ani

07 10. 2016, 00:00

Conform unui nou studiu demografic, durata de viaţă a omului are o limită, iar persoana care a atins-o este Jeanne Calment. Femeia a murit la vârsta de 122 de ani, în 1997, iar conform studiului publicat în revista Nature, şansele unei persoane de a ajunge la pragul de 125 de ani sunt de 1 la 10.000.

Deoarece Calment şi alţi supercentenari sunt atât de rari, autorul studiului consideră că 115 este vârsta cea mai realistică care poate fi atinsă de om.

,,Şansele sunt extrem de rare să găsim un individ atât de bătrân, dar 115 este o vârstă care poate fi întâlnită mult mai des,” a declarat principalul autor Jan Vijg, profesor şi director al Colegiului de Medicină Albert Einstein. 

Acesta a adăugat: ,,Se pare că longetivitatea face parte din genele persoanei. Însă un stil de viaţă sănătos, cu sport, o dietă echilibrată, precum şi alte obiceiuri ar putea ajuta la creşterea duratei de viaţă”.

Vijg şi colegii săi Xiao Dong şi Brandon Milholland au analizat informaţiile din cadrul Human Mortality Database, care include informaţii din secolul XIX până în secolul XXI. De asemenea, echipa a studiat şi Baza de date Internaţională privind Longetivitatea, în care există documente cu vârsta maximă a decesului din fiecare ţară din lume. 

Speranţa de viaţă umană a crescut rapid în ultimi 150 de ani în majoritatea ţărilor.  Autorii consideră că factorii principali sunt stabilitatea alimentară, îmbunătăţirea igienei, apa potabilă, programele de vaccinare, antibioticele, precum şi alte progrese medicale care au prevenit problemele de sănătate.

De asemenea, autorul a descoperit că, după moartea lui Calment, durata maximă de viaţă a omului a scăzut. După cum afirmă Jay Olshansky, de la Universitatea din Illinois, Chicago, scăderea duratei de viaţă a apărut în urma numărului crescut al populaţiei la nivel global. Vijg a afirmat că problemele actuale precum suprapopularea, schimbările climate, poluarea şi altele nu afectează direct durta de viaţă a omului. De fapt, în ADN-ul uman ar exista factori genetici care limitează durata de viaţă.,

,Îmbătrânirea este provocată de degradarea ADN-ului, a proteinelor şi a întregului sistem. Astfel, organismul va începe să funcţioneze greşit, provocând declinul funcţiilor şi apariţia bolilor,” a explicat Vijg.

Sursa: Seeker

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cât timp vei trăi? Ceasul ”28” numără câte zile mai ai până la moarte. ”Acesta vă ajută să profitaţi din plin de viaţă” – FOTO+VIDEO
 
Acum trandafirii pot trăi o lună de zile după ce au fost culeşi
 
Care e legătura dintre durere, ardei iuţi şi durata vieţii?
 
Un supliment alimentar utilizat frecvent creşte durata de viaţă cu 8 ani. Descoperirea care dă speranţe cercetătorilor