Boala de plămâni de care suferă un milion de români va deveni a treia cauză principală a DECESULUI, la nivel mondial

16 11. 2016, 13:00

În următorii patru ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depăşind afecţiuni cunoscute precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. 

Principalele persoane afectate sunt cele cu vârstă cuprinsă între 40 şi 65 de ani, în principal fiind bărbaţii. Principalul factor care provoacă BPOC  la nivel mondial este fumatul. Printre alţi factori se numără expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice sau fumul emis de arderea combustibililor biologici.

Simptomele în general pot fi confundate cu efectele fumatului excesiv  sau cu cele ale înaintăriii în vârstă (tuse, senzaţie de sufocare, oboseală˝. Simptomele care impun vizita la un consult medical sunt: tusea cronică, producţia de spută cronică, şuierarea, gâfâitul, intoleranţa la efort fizic. 

Bărbaţii sunt mai predispuşi la afecţiunea BPOC, conform unui studiu realizat  în România pe un eşantion de 10.000 de românidiagnosticaţi cu BPOC.

În urma unui studiu realizat în 2012 de către Societatea Română de Pneumologie şi Cenntrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, experţii au descoperit că mulţi pacieţi sunt conştienţi de severitatea bolii, însă testările pentru detectarea BPOC se realizează în număr foarte mic. 

Netratată boala provoacă oboseală şi sufocare cronică, simptome observate cel mai des în timpul activităţilor zilnice simple, îmbrăcat, spălat. Depistată la timp boala poate fi tratată.

Societatea Română de Pneumologie desfăşoară a opta ediţie a campanie ,,Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”. În timpul campaniei bucureştenii îşi pot face gratuit analizele medicale pentru depistarea BPOC. Între 19 şi 20 noiembrie sunt aşteptaţi în cortul special amenajat din Parcul Tineretului de la intrarea Şincai, între orele 9:00 şi 17:00.

Vă recomandăm să citiţi şi urmtăarele articole: 

Misterul cazurilor rare de plămâni „sănătoşi” ai adulţilor care fumează de o viaţă întreagă, descifrat de cercetători
 
Veste bună pentru fumători: leziunile pulmonare vor putea fi vindecate
 
Cea mai importantă reuşită în lupta contra cancerului la plamâni: vaccinul care triplează numărul de supravieţuitori
 
Au fost descoperite TOATE produsele cancerigene. Lista completă