Viteza superluminică există, iar fenomenul este unul fascinant – FOTO

09 06. 2017, 00:09

Conform lui Albert Einstein, nimic nu se poate deplasa cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Teoria relativităţii speciale susţine că masa şi energia sunt legate între ele, astfel orice lucru cu o masă care se deplasează cu viteza luminii are nevoie de o cantitate infinită de energie, însemnând că şi masa este infinită, ceea ce este imposibil, scrie Curiosity.

Important de reţinut este că lumina încetineşte atunci când interacţionează cu alte particule, precum atomii din aer. Viteza maximă a fotonilor este atinsă în vid (299.792.458 m/s).

Credit: Argonne National Laboratory/Flickr

Radiaţia Cerenkov nu se bazează însă pe fotoni, ci pe electroni, care nu interacţionează cu mediul în acelaşi mod cu care interacţionează fotonii. Aşadar, într-un anumit mediu, electronii pot depăşi viteza luminii.

Acest lucru se întâmplă în Advanced Test Reactor de la Idaho National Laboratory. Reactorul este scufundat în apă pentru a menţine temperatura şi în timp ce lumina se deplasează cu 30% mai încet decât o face în vid electronii se deplasează cu o viteză mai mare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viteza luminii: patru lucruri pe care s-ar putea să nu le cunoşti

Invenţie revoluţionară a unei echipe de cercetători: un material care poate conduce electricitatea aproape de viteza luminii

În viitor, călătoria pe planeta Marte va dura mai puţin de cinci minute

Teoria relativităţii a lui Einstein ar putea fi modificată. Descoperirea care ar putea schimba total modul în care privim Universul