În premieră, cercetătorii au stocat şi redat un film celebru în interiorul ADN-ului unei celule vii

14 07. 2017, 00:05
,,Dorim să transformăm celulele în istorici. Ne imaginăm un sistem de memorie biologic mult mai redus ca mărime şi mai versatil decât tehnologiile din prezent,” a declarat neurologul Seth Shipman din cadrul Şcolii de Medicină Harvard din Boston.
 
Abilitatea de stocare a unor evenimente atât de secvenţiate precum un film la un nivel molecular reprezintă cheia reinventării conceptului de înregistrare prin intermediul ingineriei moleculare. Informaţia putea fi recuperată prin simpla secvenţiere a genomului celulei în care era stocată, relatează Science Daily.
 
,,Dacă respectăm paşii transcripţiei, i-am putea utiliza ca o reţetă pentru modificarea celulelor similare. Tehnica ar putea fi utilizată pentru modificarea bolilor sau în diferite terapii,” a declarat Shipman. 
 
Primul pas din cadrul experimentului a constat în stocarea informaţiei secvenţiate în genomul ADN-ului. În timpul stocării, experţii au reconstruit cadre dintr-un film clasic din  1870. 
 
Anterior, cercetătorii au demonstrat că pot utiliza tehnica CRISPR pentru stocarea ADN-ului secvenţiat din anumite bacterii, prin vaccinarea acestora cu diferite amintiri genetice ale infecţiilor virale. Atunci când un virus infectează o bacterie, CRISPR îndepărtează partea străină din ADN şi o stochează în propriul genom al bacteriei. Astfel, bacteria utilizează partea de ADN stocată pentru a identifica virusul şi pentru a apăra organismul de viitoarele infecţii. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole