Avertismentul experţilor: Praful din casă ne poate îngrăşa. Cei mai predispuşi sunt copiii

17 07. 2017, 19:00

Cantităţi mici de praf de casă care conţin compuşi ai poluanţilor de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea celulelor grase, potrivit unui articol postat de The Independent.

Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie au descoperit că anumiţi compuşi, numiţi compuşi estrogenici perturbatori (EDC), găsiţi în praful din casă, pot stimula creşterea şi dezvoltarea celulelor grase din organism.

În cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi numite trigliceride, ca rezultat al includerii prafului de casă în vasele de laborator Petri.

EDC-urile sunt compuşi sintetici sau naturali care pot reproduce hormonii organismului. Dovezile din studiile pe animale au sugerat, de asemenea, că expunerea timpurie la unii compuşi EDC poate duce la creşterea în greutate. EDC-urile se găsesc în mod obişnuit în bunurile de consum şi, eventual, ajung în praful din casă. Praful de casă este apoi inhalat, ingerat şi absorbit prin piele.

Se estimează că aproximativ 50 de miligrame de praf casnic acumulat este consumat zilnic de copii, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.

Cercetatorii au colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanşat dezvoltarea celulelor grase şi acumularea trigliceridelor. 

Citeşte continuarea pe Mediafax.

Vă recomandăm să citiţi şi următoatoarele articole:

Ce sunt atomii?

Din câţi atomi este alcătuit corpul uman? Zece lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre tine

Savanţii au descoperit o particularitate a atomului de carbon: poate depăşi limita de patru legături atomice

Cea mai subţire sticlă din lume, de doar 2 atomi, a fost descoperită din greşeală! Ea rezolvă un mister vechi de 80 de ani