Imaginile de pe o stea îndepărtată par să prevestească viitorul Soarelui

15 11. 2017, 00:00

Echipa de astronomi condusă de Wouter Vlemmings, din cadrul Universităţii Chalmers, a utilizat telescopul ALMA pentru a realiza observaţiile asupra unei stele cu aceeaşi masă precum cea a Soarelui. Science Daily notează că W Hydrae este o stea de tip AGB. Astfel de stele au o temperatură mult mai scăzută, emană o lumină puternică şi îşi pierd masa prin intermediul vânturilor stelare. Numele derivă de la faimoasa diagramă Hertzsprung-Russell care clasifică stelele în funcţie de temperatura şi luminozitate lor. 

”Este important să observăm atât modul în care arată stelele roşii gigantice, cât şi efectele asupra galaxiei produse de schimbările acestora. Prin intermediul antenelor din cadrul ALMA am putut realiza cele mai precise observaţii a unei stele cu temperatură scăzută,” a declarat Wouter Viemmings. 

Credit: Digitized Sky Survey

Stelele precum Soarele evoluează pe o perioadă de miliarde de ani. Atunci când ajung la o anumită vârstă, devin mai luminoase, cu temperaturi mai scăzute şi îşi pierd mare parte din masă. Stelele sunt ”fabrici” importante de elemente precum carbonul şi nitrogenul. Atunci când ajung în faza unei stele roşii, aceste elemente sunt eliberate în spaţiu după care sunt reutilizate în cadrul creării unor noi stele. 

Imaginile furnizate de ALMA prezintă una dintre cele mai detaliate perspective a suprafeţei unei stele roşii gigantice. Specialiştii au fost surpinşi atunci când au observat o pată luminoasă care sugerează că la suprafaţa stelei se află un strat gazos cu temperaturi ridicate denumit cromosferă. ”Măsurătorile noastre sugerează că undele de şoc din atmosfera stelei se încadrează în modelul AGB,” a declarat Theo Khouri, astronom din cadrul Chalmers. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

O nouă ”stea” va apărea pe cer în anul 2022. ”Este o realizare ce ţine de o şansă la un milion” – VIDEO
 
Astronomii au observat, pentru prima dată, un fenomen astronomic complex prezis în anii 1930. Contrazice teoriile lui Einstein şi Newton
 
O linguriţă din materialul acestor corpuri cereşti cântăreşte un miliard de tone. Ce sunt şi cum se formează aceste misterioase obiecte spaţiale?
 
Cum arată steaua care este rece ca gheaţa. Astronomii au descoperit un corp ceresc bizar (FOTO)